X

Ετοιμάζεται για επέμβαση ο στρατός της Ταϊλάνδης

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης στην Ταϊλάνδη ο αρχηγός του στρατού της χώρας έκανε λόγο για στρατιωτική επέμβαση.

Ant1news

Μετά από έξι μήνες έντονων ταραχών και το θάνατο 27 ανθρώπων, ο αρχηγός του στρατού της Ταϊλάνδης, προειδοποίησε για επέμβαση, προκειμένου να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια.

«Αν συνεχιστούν τα βίαια επεισόδια, οι στρατιωτικοί θα πρέπει ίσως να επέμβουν για να αποκαταστήσουν την ειρήνη και την τάξη», δήλωσε ο Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα διευκρινίζοντας ότι οι δυνάμεις του «πιθανόν να χρειαστεί να προσφύγουν στη στρατιωτική βία για την επίλυση της κατάστασης». 

Ο αρχηγός του στρατού μέχρι τώρα δεν είχε κάνει καμία επέμβαση, εκτός από τη δήλωσή του πριν από μήνες σύμφωνα με την οποία «το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, παραμένει ανοιχτό».

Στην ιστορία της Ταϊλάνδης έχουν γίνει 18 πραξικοπήματα και απόπειρες, από το 1932, το έτος εγκαθίδρυσης της συνταγματικής μοναρχίας.

Η τελευταία επέμβαση του στρατού έχει γίνει στην πολιτική κρίση του 2010, στις 19 Μαΐου, ο στρατός εισήλθε σε χώρο που είχαν οχυρωθεί οι διαδηλωτές με τα «Κόκκινα Πουκάμισα». Τότε είχαν σκοτωθεί 90 άνθρωποι, ενώ οι τραυματίες είχαν φτάσει τους 1.900.

Στο τελευταίο πραξικόπημα, τον Σεπτέμβριο του 2006,οι φιλοβασιλικοί στρατηγοί ανέτρεψαν τον Τακσίν Σιναουάτρα, πρωθυπουργό από το 2001. Τότε οι στρατιωτικοί διοίκησαν τη χώρα μέχρι τη διενέργεια των εκλογών το Δεκέμβριο του 2007.