X

Συντριπτική νίκη των ινδουιστών στην Ινδία

«Να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του 1,2 δισεκατομμυρίου Ινδών» υποσχέθηκε ο, εν αναμονή, πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι.

Ant1news


Το BJP, το ινδουιστικό εθνικιστικό κόμμα του Ναρέντρα Μόντι, απέκτησε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Ινδίας, με 325 έδρες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.

Αντιθέτως, η Ενωμένη Προοδευτική Συμμαχία υπό το Κόμμα του Κονγκρέσου, του οποίου ηγείτο η οικογένεια Γκάντι, που κυβέρνησε την Ινδία την τελευταία δεκαετία λαμβάνει μόλις 67 έδρες.

Ο 63χρονος Ναρέντρα Μόντι, γιος εμπόρου τσαγιού, μονοπώλησε την προσοχή στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας υποσχόμενος ότι θα ασκήσει ισχυρή πολιτική προκειμένου να ανακάμψει η ινδική οικονομία.

Οι επικριτές του, πάντως, προειδοποιούν για την αδιαλλαξία του και υπενθυμίζουν ότι το παρελθόν του αμφιλεγόμενου ινδουιστή εθνικιστή ηγέτη προκαλεί ανησυχία στους μουσουλμάνους της Ινδίας.  Ο Μόντι, πάντως, υποσχέθηκε να εργαστεί προκειμένου «να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του 1,2 δισεκατομμυρίου Ινδών».

«Ο πυρετός των εκλογών έχει πέσει και ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του και μας είπε ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ινδία να προχωρήσει για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του 1,2 δισεκατομμυρίου Ινδών», δήλωσε ο Μόντι ενώπιον των υποστηρικτών του στην εκλογική του περιφέρεια στη Βαντοντάρα του κρατιδίου Γκουτζαράτ.

«Δεν υπάρχουν εχθροί στη δημοκρατία, παρά μια αντιπολίτευση. Θα πάρω την αγάπη σας και θα την μετατρέψω σε πρόοδο. Η υποστήριξη όλων και η ανάπτυξη όλων είναι το σύνθημά μας και δεν πρόκειται για κενά λόγια, είναι η αντίληψή μας. Γι' αυτό τον λόγο ο λαός μας έδωσε ξεκάθαρη πλειοψηφία», υπογράμμισε ο Μόντι.

Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, πως «αν κάθε ένας από τους 1,25 δισεκατομμύριο Ινδούς κάνει ένα βήμα, τότε η χώρα μου θα προχωρήσει μπροστά κατά 1,25 δισεκατομμύριο βήματα. Αυτή είναι η ισχύς του λαού, θα δημιουργήσει ένα νέο πεπρωμένο για την Ινδία».