X

Υπό κράτηση η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Εκτός από την Γινγκλάκ, υπό κράτηση τέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Νιουατουμρόνγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, ο οποίος ανατράπηκε από το πραξικόπημα.

Ant1news

Η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα κρατείται από τη χούντα που πήρε την εξουσία την Πέμπτη με πραξικόπημα, ανακοίνωσε σήμερα πηγή στους κόλπους του κόμματός της. 

"Είναι επιβεβαιωμένο ότι κρατείται από το στρατό αφότου παρουσιάσθηκε στην χούντα χθες" (Παρασκευή), πρόσθεσε η πηγή στους κόλπους του κόμματος της πρωθυπουργού, η οποία ήταν παρούσα όταν η πρώην πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ενώπιον της χούντας αφού δέχθηκε σχετική κλήση. 

Η στρατιωτική χούντα που πήρε την εξουσία με πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη ανακοίνωσε σήμερα πως μπορεί να κρατήσει "μέχρι μια εβδομάδα" τους πολιτικούς αξιωματούχους που έχει συλλάβει από χθες.

"Μπορεί να κρατηθούν μέχρι μια εβδομάδα αναλόγως του βαθμού εμπλοκής τους" στην πολιτική κρίση που οδήγησε στο πραξικόπημα, δήλωσε ο συνταγματάρχης Βινθάι Σουβαρί, εκπρόσωπος του στρατου.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα και πολλά μέρη της κυβέρνησής της κρατούνται σήμερα από τη χούντα η οποία κατέλαβε την εξουσία, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για πολιτικές εκκαθαρίσεις.

"Οι στρατιωτικοί τους χώρισαν και τους έθεσαν υπό κράτηση σε διάφορα μέρη", επιβεβαίωσε στρατιωτική πηγή.

Η 46χρονη πρώην πρωθυπουργός, η οποία εκδιώχθηκε από την εξουσία στις αρχές Μαΐου με μια αμφιλεγόμενη δικαστική απόφαση, φέρεται ότι κρατείται σ' ένα στρατόπεδο.

Σύμφωνα με το στρατιωτικό νόμο, οι συλληφθέντες μπορεί να παραμείνουν υπό κράτηση για μια εβδομάδα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

"Πηγαίνει καλά", διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά με την Γινγκλάκ ο αντιστράτηγος Τιρασάι Νακουάνις, διευκρινίζοντας πως η ταχύτητα της απελευθέρωσής της "θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία της".

Καθώς πολλοί αξιωματούχοι του κόμματος της Γινγκλάκ κρατούνται και οι ίδιοι ή παραμένουν άφαντοι, παραμένει πολύ δύσκολο να αποκτήσει κανείς μια ιδέα για την έκταση της καταστολής. Η χούντα αρνήθηκε να ανακοινώσει τον αριθμό των συλληφθέντων κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Όπως και δεκάδες άλλοι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων πολλοί υπουργοί, η Γινγκλάκ, μητέρα ενός μικρού αγοριού, εμφανίσθηκε χθες, Παρασκευή, αφού εκλήθη από τη νέα χουντα. Της επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια, όπως και σε 154 άλλα πρόσωπα.

Σήμερα η χούντα κάλεσε άλλες 35 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί και ο Σόντι Λιμθονγκούλ, ιδρυτής του μοναρχικού κινήματος των "κίτρινων πουκάμισων" κατά της Γινγκλάκ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε σήμερα "να απελευθερωθούν όλοι αυτοί που συνελήφθησαν αυθαιρέτως" και "να αποκατασταθεί επειγόντως η δημοκρατία".

"Αυτό είναι μια εκκαθάριση για να απαλλαγούν από αυτούς που απειλούν εν δυνάμει την κυβέρνηση που θα προκύψει από το πραξικόπημα", αναλύει ο αμερικανός πολιτειολόγος Πολ Τσέιμπερς.

Στο μεταξύ, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν σήμερα τις συλλήψεις πολυάριθμων ταϊλανδών πολιτικών και ακτιβιστών από τη στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία. 

"Η στρατιωτική διακυβέρνηση έθεσε σε ελεύθερη πτώση την κατάσταση των δικαιωμάτων στην Ταϊλάνδη", δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία. 

Χθες, Παρασκευή, το στρατιωτικό Εθνικό Συμβούλιο Διατήρησης της Ειρήνης και της Τάξης (NPOMC) κάλεσε 155 πολιτικούς και ακτιβιστές να εμφανισθούν ενώπιον των αρχών διότι διαφορετικά θα συλληφθούν, ενώ τους απαγόρευσε επίσης να αναχωρήσουν στο εξωτερικό. 

Εκτός από την Γινγκλάκ, υπό κράτηση τέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Νιουατουμρόνγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, ο οποίος ανατράπηκε από το πραξικόπημα. 

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι κρατούνται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους ηγέτες τόσο των φιλοκυβερνητικών όσο και των αντικυβερνητικών κινημάτων διαμαρτυρίας όπως ο Σουθέπ Θαουγκσουμπάν, ο οποίος είχε ηγηθεί διαδηλώσεων επί επτά μήνες στην Μπανγκόκ εναντίον της πρώην κυβέρνησης.

"Η στρατιωτική κράτηση πολιτικών και πολιτών είναι πολύ ανησυχητική και καλώ το NPOMC να τους απελευθερώσει αμέσως", δήλωσε στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι. 

Αμερικανική παρέμβαση στην κρίση της Ταϊλάνδης 

Ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ζήτησε από τον επικεφαλής του στρατού της Ταϊλάνδης, την άμεση επιστροφή στις «δημοκρατικές αρχές » αφότου ο στρατός κατέλαβε τον έλεγχο της εξουσίας με πραξικόπημα , ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο. 

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την επικοινωνία μεταξύ του στρατηγού Ρέιμοντ Οντιέρνο, επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και του ισχυρού αρχηγού του στρατού της Ταϊλάνδης, Πραγιούθ Τσαν-ότσα εποικοδομητική προσθέτοντας ότι η συνομιλία πραγματοποιήθηκε αργά την Πέμπτη. « Ο στρατηγός κατέστησε σαφές ότι περιμένουμε σίγουρα επιστροφή στις δημοκρατικές αρχές στην Ταϊλάνδη το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν το πραξικόπημα ήδη από την Πέμπτη και έχουν δηλώσει ότι επανεξετάζουν τη βοήθειά που παρέχουν προς την Ταϊλάνδη . Την Παρασκευή , το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ανασταλεί στρατιωτική βοήθεια περίπου 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνέστησε επίσης την Παρασκευή στους αμερικανούς πολίτες να αναθεωρήσουν οποιαδήποτε πρόθεση τους για μη ουσιώδη ταξίδια στην Ταϊλάνδη κυρίως στην Μπανγκόκ , λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περίπου 700 πεζοναύτες στην Ταϊλάνδη για στρατιωτικές ασκήσεις προγραμματισμένες να διεξαχθούν έως τις 27 Μαΐου.