X

Εκατοντάδες επιθέσεις στο Αφγανιστάν με φόντο τις κάλπες

Μπαράζ επιθέσεων σημειώθηκε το Σάββατο στο Αφγανιστάν εν μέσω του β΄γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Ant1news



Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Ομάρ Νταουντζάι, μέχρι το απόγευμα είχαν σημειωθεί τουλάχιστον 150 επιθέσεις σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε ο ίδιος, στις επιθέσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται τοποθετήσεις βομβών και επιθέσεις με ρουκέτες, ωστόσο δεν έδωσε στοιχεία για ανθρώπινες απώλειες.

Οι νέες επιθέσεις σημειώθηκαν κατά την ημέρα διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που σηματοδοτούν το τέλος της εποχής της διακυβέρνησης του Αφγανιστάν από τον Χαμίντ Καρζάι. Τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στις 16:00 (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής.

Ψηφοφόροι, πάντως, εξακολουθούσαν να βρίσκονται μέσα σε πολλά από τα εκλογικά τμήματα και περίμεναν για να ψηφίσουν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της γραμματείας της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής του Αφγανιστάν, Ζία Ουλ Χακ Αμαρχάιλ.

Σημειώνεται ότι οι Ταλιμπάν είχαν προεδιοποιήσει ότι θα προχωρούσαν σε επιθέσεις για να εμποδίσουν την εκλογική διαδικασία.

Η συμμετοχή, πάντως, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών υπολογίζεται πως υπερέβη το 50%, ή αριθμητικά τα επτά εκατομμύρια από το σύνοδο των 12 εκατ. πολιτών της χώρας που έχουν δικαίωμα ψήφου, δήλωσε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, ο Άχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι, λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων.

Το επίπεδο συμμετοχής αυτό είναι πολύ κοντινό με εκείνο που είχε καταγραφεί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, τον Απρίλιο. «Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές εκτιμάται ότι ήταν πάνω από επτά εκατομμύρια» ψηφοφόροι από τα 12 εκατ. συνολικά, ανέφερε ο Νουριστάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο δεύτερο γύρο, αναμετρήθηκαν ο Αμπντουλά Αμπντουλά, πρώην υπουργός Εξωτερικών, και ο πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Άσραφ Γάνι, αφού ουδείς εκ των δύο κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν μια ψήφο ώστε να κερδίσει από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας.