X

"Μαγνήτης" για τους τουρίστες η "Πύλη της Κόλασης"

Ένας γιγαντιαίος κρατήρας που «καίγεται» εδώ και πολλές δεκαετίες στη μέση της ερήμου Καρακούμ θα μπορούσε να γίνει το νέο hotspot για τον τουρισμό στο Τουρκμενιστάν.

Ant1news

Ένα αξιοθέατο που κόβει την ανάσα και δημιουργήθηκε από ανθρώπινο «λάθος» φιλοδοξούν να γίνει πόλος έλξης τουριστών.  Η «Πύλη της Κόλασης», ένας φλεγόμενος κρατήρας που «καίγεται» για 40 χρόνια, στη μέση της ερήμου Καρακούμ θα χρησιμοποιηθεί από το Τουρκμενιστάν για την ενίσχυση του τουρισμού και την προσέλκυση ρώσων και άλλων τουριστών, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.

Σύμφωνα με το AFP, το αξιοθέατο βρίσκεται περίπου 270 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Αζγκαμπάτ και οφείλεται σε ένα λάθος που έγινε επί σοβιετικής εποχής, κατά τη διάρκεια γεώτρησης για αέριο.

Μετά την κατάρρευση εγκατάστασης οι υπεύθυνοι φοβήθηκαν ότι μεγάλες ποσότητες μεθανίου θα εκλύονταν προκαλώντας προβλήματα υγείας στους κατοίκους γειτονικής πόλης και αποφάσισαν να βάλουν φωτιά, περιμένοντας ότι σε λίγες ημέρες θα είχε σβήσει.

Ωστόσο, τέσσερις δεκαετίες μετά, η φωτιά καίει ακόμη, με αποτέλεσμα ως 15.000 τουρίστες να επισκέπτονται το σημείο κάθε χρόνο για να δουν το εντυπωσιακό φαινόμενο. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον ρώσων τουριστών και εκεί στοχεύει η κυβέρνηση, καθώς έχει σχέδια να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από τη χώρα αυτή.

«Ο φλεγόμενος κρατήρας προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο κάθε χρόνο, ειδικά ξένους τουρίστες. Η έρημος σύντομα μπορεί να γίνει ένας πολύ ενδιαφέρων προορισμός για διάφορα είδη τουρισμού, από οικοτουρισμό ως extreme sports», δήλωσε κρατικός αξιωματούχος του Τουρκμενιστάν.