X

Όπλα στους Κούρδους του Ιράκ σχεδιάζει να στείλει η Γαλλία

«Γενοκτονία» χαρακτήρισε ο Λοράν Φαμπιούς τις ενέργειες των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ.

Ant1news


Το ενδεχόμενο να παραδώσει όπλα σε Κούρδους και Ιρακινούς, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξετάζει η Γαλλία.

«Πρέπει, με τον έναν τρόπο ή με τον άλλο, αυτοί (οι Ιρακινοί περιλαμβανομένων των Κούρδων) να μπορέσουν να παραλάβουν, με έναν ασφαλή τρόπο, υλικά τα οποία θα τους επιτρέψουν να αμυνθούν και να αντεπιτεθούν. Θα το δούμε αυτό τις επόμενες ημέρες, αλλά συνεργασία με τους Ευρωπαίους», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 , από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, όπου βρέθηκε για μερικές ώρες την Κυριακή.

«Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό», είπε ο Φαμπιούς «είναι αλήθεια ότι οι Κούρδοι, και γενικότερα οι Ιρακινοί, μου είπαν ότι ως ένα βαθμό το ισλαμικό χαλιφάτο που εγώ αποκαλώ 'το χαλιφάτο του μίσους' έχει πολύ εξελιγμένα όπλα, που έχει αποσπάσει από τον ιρακινό στρατό».

«Τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι στο όρος Σίντζαρ οι οποίοι, εάν δεν τους ρίξουμε με αλεξίπτωτα προμήθειες, θα πεθάνουν», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ μετάαπό συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους θρησκευτικών μειονοτήτων που υφίστανται διωγμούς από το ΙΚ, περιλαμβανομένων των Γεζίντι.

«Υπάρχουν σε δυο χωριά χίλιοι άνθρωποι που είναι περικυκλωμένοι και πεντακόσιες γυναίκες μέσα σε μια φυλακή που απειλούνται με βιασμούς. Το χαλιφάτο (το ΙΚ) τους είπε: 'έχετε 48 ώρες να αλλαξοπιστήσετε, ή θα σας σκοτώσουμε'. Εάν δεν λέγεται αυτό γενοκτονία, δεν ξέρω πώς να το αποκαλέσω», πρόσθεσε ο Φαμπιούς.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε, εξάλλου, ότι το Παρίσι δεν θα επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ χωρίς το πράσινο φως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και μιας άμεσης απειλής για τη ζωή Γάλλων υπηκόων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «χαιρετίζουμε το έργο των Αμερικανών», αλλά το ζήτημα δεν είναι να σταλούν χερσαίες δυνάμεις.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, έπληξε, από αέρος, θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ.