X

Το CBS ανακαλύπτει τις περήφανες πολεμίστριες των Πεσμεργκά

Το CBS μας συστήνει τις αμαζόνες των Πεσμεργκά, οι οποίες αγωνίζονται κατά των τζιχαντιστών. Οι ανάγκες της πολεμικής αναμέτρησης, τις έφεραν στην πρώτη γραμμή του πυρός

Ant1news

Είναι ως επί το πλείστον νεαρές, έχουν όνειρα φιλοδοξίες και οικογένεια, αλλά προς το παρών πολεμάνε στα βουνά αντιμετωπίζοντας τους αιμοδιψείς τζιχαντιστές του ΙΚ.

Ο χαρακτηρισμός τους ως σύγχρονες αμαζόνες μόνο εν μέρει μπορεί  να προσδιορίσει την ταυτότητα τους. Οι πολεμίστριες παίζουν πλέον ενεργό ρόλο και στις πολεμικές επιχειρήσεις των Κούρδων του Πεσμεργκά και δεν είναι λίγες οι στιγμές που η μαχητικότητα τους έκρινε την έκβαση της μάχης.

Στο οδοιπορικό του το τηλεοπτικό κανάλι, επιχειρεί να συστήσει τις Κούρδες πολεμίστριες σε όλο τον κόσμο μέσα από την παρουσίαση που κάνει η ρεπόρτερ του δικτύου Χόλι Γουίλιαμς. Νεαρή αγωνίστρια λέει στην κάμερα «Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. Και οι δύο μπορούν να ενταχθούν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Βιώνουμε επικίνδυνες καταστάσεις καθώς οι τζιχαντιστές πλησιάζουν στην περιοχή μας. Κατέστρεψαν τα πάντα, σκότωσαν παιδιά, απήγαγαν γυναίκες».

Η 19χρονη Ακίνα Ακίν δήλωσε με την σειρά της «Εμείς πολεμούμε με τη θέλησή μας, αλλά το ΙΚ πολεμά με όπλα. Βέβαια, πιστεύω ότι η θέληση είναι ισχυρότερη από τα όπλα. Δεν αγαπάμε τις μάχες, δεν αγαπάμε τα όπλα, ούτε τον πόλεμο. Όλες μας θέλουμε να ζήσουμε με ασφάλεια, να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας και να έχουμε αγόρι, αλλά τώρα βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Πριν από όχι και μεγάλο χρονικό διάστημα η συμμετοχή τους περιοριζόταν σε τομείς όπως η περίθαλψη και η παροχή υπηρεσιών σε επικοινωνία και διοίκηση. Οι ανάγκες του αγώνα όμως τις έφεραν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης τους περνάνε από θεωρητική, πολιτική και στρατιωτική εκπαίδευση, ενώ κάθε ομάδα ειδικεύεται σε διαφορετικό είδος οπλισμού.

Ο πληθυσμός των Πεσμεργκά εκτιμάται ότι αγγίζει σήμερα τις 190.000 συνολικά. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α, όπως και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες τους παρέχουν στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να συνεχίσουν να μάχονται κατά των τζιχαντιστών. Το δε  όνομα  τούς σημαίνει «εκείνοι που αντιμετωπίζουν τον θάνατο».