X

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι αναταραχές στο Χονγκ-Κονγκ

Ο κυβερνήτης Λεούνγκ Τσουν-γινγκ απεδέχθη το αίτημα για συνάντηση με τους διαδηλωτές. Στους δρόμους και υποστηρικτές της Κινεζικής κυβέρνησης

Ant1news

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον τα βίαια επεισόδια στην ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ-Κονγκ. Το νεότερο δεδομένο είναι, ότι πλέον εκτός από τους διαδηλωτές της οργάνωσης Occupy Central, στους δρόμους υπάρχουν  και υποστηρικτές του Πεκίνο, με τις δυο ομάδες να συμπλέκονται μεταξύ τους και την αστυνομία να παρακολουθεί.

Αγανακτισμένοι πολίτες επιτέθηκαν σε διαδηλωτές σκίζοντας τα πανό τους και ρίχνοντας τις σκηνές τους αναγκάζοντας πολλούς εξ αυτών να υποχωρήσουν, σε μια από τις γνωστές εμπορικές συνοικίες σήμερα.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεση τους στην χειραγώγηση των επόμενων τοπικών εκλογών από την κυβέρνηση του Πεκίνο, με το καταρτισμό λίστας υποψηφίων της αρεσκείας της, αξιώνοντας περισσότερη δημοκρατία.

Ο εκλεκτός του Πεκίνο, κυβερνήτης της περιοχής, Λεούνγκ Τσουν-γινγκ, συμφώνησε μεν να συναντηθεί με τους διαδηλωτές αλλά απέριψε κατηγορηματικά το αίτημα τους να παραιτηθεί. Τόσο ο ίδιος όσο και η Κινεζική κυβέρνηση που τον υποστηρίζει έχουν καταστήσει απόλυτα σαφές πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν λόγω των πιο σοβαρών ταραχών που έχουν σημειωθεί στην πρώην βρετανική αποικία.

Ο δε Υπουργός οικονομικών της κυβέρνησης Τζον Τσανγκ προειδοποίησε πως αν συνεχιστούν οι ταραχές στο κέντρο της πόλης που φιλοξενεί την πλειοψηφία των χρηματιστηριακών εταιρειών, η ζημιά που θα προκληθεί θα είναι μη αναστρέψιμη.

Τις τελευταίες ώρες ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μειωμένος τόσο λόφο της βροχόπτωσης που σημειώθηκε όσο  και από τον τερματισμό της διήμερης αργίας για την περιοχή. Στη συνοικία Μονγκ Κοκ η οποία είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες στον πλανήτη με πολυκατοικίες δεκάδων ορόφων, υπαίθριες αγορές, εστιατόρια και μπαρ σε πυ6κνή διάταξη 1000 περίπου υποστηρικτές του Πεκίνο επιτέθηκαν σε μια ομάδα 100 διαδηλωτών κι άρχισαν να τους επιτίθενται τόσο φραστικά όσο και εκτοξεύοντας πλαστικά μπουκάλια με τις αστυνομικές δυνάμεις να σχηματίζουν ανθρώπινη αλυσίδα για να τους χωρίσουν.

Σε μια άλλη περιοχή στο Κοζγουέι Μπέι, 100 πολίτες προσπάθησαν να απομακρύνουν οδοφράγματα που είχαν στήσει 25 περίπου διαδηλωτές. Οι υποστηρικτές του Πεκίνο διαμαρτύρονται ισχυριζόμενοι πως λόγο των συνεχών διαδηλώσεων έχει επηρεαστεί η ζωή τους και ουσιαστικά κρατούν τους συμπολίτες τους σε ομηρία εξοργίζοντας τους