X

Τι θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς την Ιαπωνία;

Στα 120 εκατομμύρια θα έφταναν οι νεκροί και θα εξαφανιζόταν ολόκληρη η Ιαπωνία,  αν πραγματοποιηθεί μια μείζων ηφαιστειακή έκρηξη όπως αυτές που έχει γνωρίσει το αρχιπέλαγος στο μακρινό παρελθόν.

Ant1news

Η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου ζει με τον φόβο των ηφαιστειακών εκρήξεων κι αυτό είναι απολύτως δικαιολογημένο αν αναλογιστούμε πως στην Ιαπωνία συγκεντρώνεται το 7% των ενεργών ηφαιστείων παγκοσμίως.

Για το λόγο αυτό οι ηφαιστειολόγοι στην Ιαπωνία πραγματοποιούν συνεχείς έρευνες και συντάσσουν μελέτες στην προσπάθεια τους όχι να ξορκίσουν τον δαίμονα αυτό, αλλά να κατανοήσουν καλύτερα την απειλή του.

Μια τέτοια μελέτη της οποίας έχουμε τα πρώτα συνοπτικά αποτελέσματα και η οποία θα δημοσιοποιηθεί πλήρως μέσα στο Νοέμβριο περιγράφει ένα εφιαλτικό σενάριο βάσει του οποίου οι νεκροί από μια ηφαιστειακή έκρηξη στο αρχιπέλαγος , θα μπορούσαν να φτάσουν τα 120 εκατομμύρια, όσος περίπου κι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα λοιπόν  με μια σύνοψη των εργασιών των ηφαιστειολόγων Γιοσιγιούκι Τατσούμι και Κέικο Σουζούκι του πανεπιστημίου του Κόμπε, οι κίνδυνοι να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο καταστροφής είναι της τάξης του 1% μέσα στον επόμενο αιώνα.«Οφείλουμε να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι δεν θα ήταν παράδοξο να συμβεί μια μέρα κάπου στο αρχιπέλαγος μια μείζων έκρηξη», επιμένουν οι ερευνητές οι οποίοι εκτιμούν πως, σε μια τέτοια περίπτωση, μπορεί να σκοτώνονταν 120 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού της χώρας (127 εκατομμύρια).

«Στην Ιαπωνία συγκεντρώνεται το 7% των ενεργών ηφαιστείων του κόσμου και η χώρα έχει υποστεί συχνά καταστροφές, όπως πρόσφατα η έκρηξη του ηφαιστείου του Όρους Οντάκε (που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους στο κέντρο της χώρας).

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον προς το Όρος Φούτζι όπου ο κίνδυνος μιας έκρηξης είναι υπαρκτός», γράφουν. 

 

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ειδικοί αυτοί βασίζουν τις εργασίες τους στη μελέτη των κύκλων και των επιπτώσεων από τις μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων στην Ιαπωνία, κυρίως μέσω της περίπτωσης της καλντέρας Άιρα, η οποία σχηματίσθηκε πριν από 28.000 χρόνια στην περιφέρεια της Καγκοσίμα (νήσος Κιούσου, νοτιοανατολική Ιαπωνία) από την κατάρρευση της κορυφής ενός ηφαιστείου έπειτα από μια τρομερή έκρηξη.

Αν η έκρηξη αυτή γινόταν σήμερα οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές θα έφταναν τα 7 εκατομμύρια κι όλα αυτά μέσα σε δυο ώρες, από την λάβα και  τους βράχους.

Οι επιπτώσεις δεν θα σταματούσαν εκεί. Η ηφαιστειακή τέφρα θα κάλυπτε το σύνολο σχεδόν της Ιαπωνικής επικράτειας  θα απειλούνταν όλες οι υποδομές και σύντομα οι νεκροί θα έφταναν τα 120 εκατομμύρια χωρίς καμία ουσιαστικά ελπίδα σωτηρίας. 

Η Ιαπωνία, η οποία βρίσκεται πάνω στη ζώνη του πυρός, το σημείο συνάντησης τεσσάρων τεκτονικών πλακών, αριθμεί συνολικά 110 ενεργά ηφαίστεια, το γνωστότερο από τα οποία είναι το Φούτζι.

Σχεδόν τα μισά βρίσκονται υπό αυστηρή παρακολούθηση: "όπως συνέβη με το όρος Οντάκε (η έκρηξη του οποίου αιφνιδίασε τους πάντες το Σεπτέμβριο), πολλά εξ αυτών μπορεί να αφυπνισθούν ανά πάσα στιγμή", εξηγεί ο ηφαιστειολόγος Γιοσούκε Αόκι του Πανεπιστημίου του Τόκιο.