X

Συναγερμός στην Ιαπωνία-"Ξυπνάει" ηφαίστειο κοντά σε πυρηνικό σταθμό

Το ηφαίστειο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από πυρηνικό σταθμό και οι μνήμες από την Φουκουσίμα είναι ακόμα νωπές στην Ιαπωνία.

Ant1news

Μόλις μία μέρα  μετά τη διαρροή μελέτης που μιλά για τον κίνδυνο να αφανιστεί η Ιαπωνία από μία ηφαιστειακή έκρηξη, οι αρχές ενημέρωσαν πως στο Ιοαγιάμα, ένα ηφαίστειο που βρίσκεται στη νήσο Κιούσο, υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα που μπορεί να οδηγήσει σε μικρής κλίμακας έκρηξη και προειδοποιεί τους πολίτες να μείνουν μακριά από την κορυφή του.

Μέχρι τώρα σημειώνονται μικρές δονήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες διήρκεσε 7 λεπτά. Η ανησυχία γίνεται εντονότερη καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας πυρηνικός σταθμός ,την επαναλειτουργία του οποίου επιθυμεί η κυβέρνηση.

Όλα αυτά συμβαίνουν με νωπές ακόμα τις μνήμες από την έκρηξη ενός άλλου ηφαιστείου στο όρος Οντάκε πριν από ένα μήνα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι στην χειρότερη καταστροφή από ηφαιστειακή έκρηξη που συνέβη στην Ιαπωνία τα τελευταία 90 χρόνια.

«Υπάρχει μια αύξηση στη δραστηριότητα που υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε μια έκρηξη μικρής κλίμακας, αλλά δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος μεγάλης έκρηξης"», δήλωσε αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ιαπωνίας.

«Το επίπεδο της προειδοποίησης για το ηφαίστειο έχει αυξηθεί από το χαμηλότερο δυνατό, στο δεύτερο χαμηλότερο, κάτι που σημαίνει πως η περιοχή γύρω από τον κρατήρα είναι επικίνδυνη», πρόσθεσε.

Το επίπεδο προειδοποίησης έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό, γεγονός που σημαίνει πως η περιοχή γύρω από τον κρατήρα του ηφαιστείου είναι επικίνδυνη όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Ιοαγιάμα βρίσκεται στην ηφαιστειακά ενεργή οροσειρά Κιρισίμα και απέχει μόλις 64 χιλιόμετρα από τον πυρηνικό σταθμό Σεντάι της Kyushu Electric Power Co. Οι Ιαπωνικές αρχές μπορεί να θέλουν να θέσουν και πάλι σε λειτουργία τον πυρηνικό σταθμό αλλά η κοινή γνώμη αντιτίθεται μετά το δυστύχημα στην Φουκουσίμα.

Οι ανησυχούντες επισημαίνουν πως ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από το όρος Σακουρατζίμα, ένα ενεργό ηφαίστειο που εκρήγνυται συχνά. Επίσης σχετικά κοντά υπάρχουν και 5 καλντέρες με την κοντινότερη στα 40 χιλιόμετρα.