X

Κιμ Γιονγκ Ουν καλεί ...Σταύρο Λαμπρινίδη,για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Β. Κορέα

Να μην δεχθεί την διεθνή κατακραυγή επιθυμεί η Β. Κορέα και για το λόγο αυτό κάνει ανοίγματα σε επιτροπές και οργανισμούς.

Ant1news

Μετά από 11 ολόκληρα χρόνια η Β. Κορέα ανοίγει τις πύλες της σε εκπρόσωπο οργανισμού που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε, Σταύρος Λαμπρινίδης, έλαβε πρόσκληση για να επισκεφθεί την Ασιατική χώρα τον Μάρτιο του 2015 και αυτό σηματοδοτεί την πρόθεση της Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει σε ανοίγματα που θα αποτρέψουν την έγκριση ψηφίσματος από τον ΟΗΕ, με το οποίο θα ζητείται η παραπομπή της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν διακοπεί από το 2003 και η επίσκεψη του κ. Σταύρου Λαμπρινίδη θα αποτελέσει το ουσιαστικό βήμα για την επανέναρξη του διαλόγου Ε.Ε- Βόρειας Κορέας.

Αυτό πάντως δεν είναι το μόνο βήμα που επιχειρούν οι Βορειοκορεάτες στην κατεύθυνση αυτή. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Καθημερινή», ο ερευνητής του ΟΗΕ, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαρζούκι Νταρουσμάν, αποκάλυψε πως ενδέχεται να λάβει αντίστοιχη πρόσκληση. Ο Νταρουσμάν είναι ένας από αυτούς που συνυπογράφουν την έκθεση του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.

Στην έκθεση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι πάνω από 100.000 αντιφρονούντες «φιλοξενούνται» σε στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων. Ο ίδιος αποκάλυψε πως φέτος είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του καθεστώτος στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι του έθεσαν δυο κόκκινες γραμμές σε σχέση με το ψήφισμα. Να μην ζητηθεί η παραπομπή της χώρας τους στο διεθνές ποινικό δικαστήριο και κυρίως να μην καταλογισθούν ευθύνες στον Κιμ Γιονγκ Ουν.