X

Χειροπέδες στο γιατρό που ευθύνεται για το θάνατο 13 γυναικών

Περισσότερες από 90 γυναίκες νοσηλεύονται μετά από επεμβάσεις στείρωσης σε κρατίδιο της Ινδίας.

Ant1news

Συνελήφθη ο γιατρός ο οποίος πραγματοποίησε επεμβάσεις στείρωσης, από τις οποίες πέθαναν 13 γυναίκες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προωθούν οι αρχές στο κρατίδιο Τσατίσγκαρ της Ινδίας.

Ο δρ ΡΚ Γκούπτα και ο βοηθός του πραγματοποίησαν τις επεμβάσεις σε 83 γυναίκες σε χωριό ενώ άλλες δύο γυναίκες πέθαναν μετά από επέμβαση στείρωσης σε άλλη κλινική του ίδιου κρατιδίου.

Συνολικά περισσότερες από 90 γυναίκες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, πολλές σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από τέτοιες επεμβάσεις στις δύο αυτές κλινικές.

Ακόμη δεν είναι γνωστί τί προκάλεσε τους θανάτους ενώ η τοπική κυβέρνηση διάταξε έρευνα. Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους θανάτους των γυναικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δρ Γκούπτα χειρούργησε 83 γυναίκες μέσα σε πέντε ώρες, ενώ ο κυβερνητικός κανονισμός προβλέπει ως μέγιστο αριθμό επεμβάσεων την ημέρα τις 35. Όταν οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τις επεμβάσεις έκαναν αλλεπάλληλους εμετούς και η πίεσή τους είχε πέσει δραματικά.

Οι αρχές υγείας της περιοχής αρνούνται ότι φέρουν ευθύνη για τους θανάτους, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι γιατροί δέχονταν πιέσεις από τις αρχές να πραγματοποιήσουν υπερβολικά πολλές επεμβάσεις σε πολύ λίγο χρόνο.

Ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Αμάρ Αγκαρουάλ δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση "απαγόρευσε τη χρήση έξι φαρμάκων" για τέτοιες επεμβάσεις μέχρι να βγει το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια θανάτου των γυναικών.