X

Πακιστάν: Η επόμενη μέρα της τραγωδίας και τα «αίτιά» της

Θρήνος, παγκόσμια κατακραυγή και τριήμερο πένθος στο Πακιστάν από το μακελειό σε σχολείο της χώρας, όπου έχασαν τη ζωή τους 133 παιδιά.

Ant1news

Τουλάχιστον 141 νεκροί μεταξύ των οποίων 133 παιδιά από το χθεσινό μακελειό σε σχολείο του Πακιστάν, όπου εισέβαλαν ένοπλοι Ταλιμπάν. Την επίθεση καταδίκασαν και οι Ταλιμπάν του Αφγνανιστάν.

«Ακούσαμε πυροβολισμούς. Στην αρχή νομίζαμε ότι συμβαίνει κάτι κάπου μακριά, όμως αμέσως μετά ακούσαμε φωνές και κλάματα. Κλειδωθήκαμε αμέσως σε μία αίθουσα με υπολογιστές και δύο λεπτά αργότερα οι ένοπλοι έσπασαν την πόρτα και άρχισαν τη σφαγή. Πάνω από δέκα συμμαθητές μου σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια μου» λέει ένας επιζών.

«Κρυφτήκαμε σε μία ντουλάπα και παριστάναμε τους νεκρούς. Αυτοί μας πίστεψαν, όμως δύο από εμάς, μεταξύ των οποίων και μία δασκάλα μας, τους τράβηξαν την προσοχή και τους πυροβόλησαν στο κεφάλι, για να σιγουρευτούν ότι είναι νεκροί. Στη συνέχεια έκαψαν το πτώμα της δασκάλας» περιγράφει τη φρίκη ένας ακόμα επιζώντας.

Σύμφωνα με το στρατό της χώρας, οι Ταλιμπάν δεν κράτησαν ομήρους, αλλά πυροβολούσαν αδιακρίτως, σκοτώνοντας όποιον έβλεπαν μπροστά τους.  Το BBC μπήκε σήμερα στο σχολείο όπου έγινε η σκηνή της ασύλληπτης τραγωδίας και είναι εμφανείς οι τρύπες από τις σφαίρες στους τοίχους, όπως και τα απομεινάρια της ζωής.

Εκεί ήταν το σχολείο. Σε αυτό φοιτούσαν κυρίως παιδιά στρατιωτικών, ενώ η διευθύντριά του ήταν παντρεμένη με έναν πρώην Συνταγματάρχη. Στο γραφείο της ένας από τους εισβολείς ζώστηκε με εκρηκτικά και ανατινάχθηκε. Σύμφωνα με τους δράστες της τραγωδίας, το σχολείο έγινε στόχος ώστε «τα παιδιά να μην ακολουθήσουν το δρόμο των πατεράδων τους».

Την ώρα που δεκάδες οικογένειες έλεγαν το «τελευταίο αντίο» στα παιδιά τους, ο πρωθυπουργός, Ναουάζ Σαρίφ, ανακοίνωσε ότι άρει τον περιορισμό για τη θανατική ποινή στις περιπτώσεις τρομοκρατίας.

Η φρίκη του μακελειού αποτυπώνεται σε ένα σκίτσο που κυκλοφόρησε στο twitter με τίτλο «Μαύρη Μέρα Για Όλο Τον Κόσμο». Η εικόνα μιλά από μόνη της.