X

Η στιγμή του σεισμού στο Νεπάλ μέσα από βίντεο ντοκουμέντα

Περισσότεροι από 4000 οι νεκροί. "Ανεξερεύνητες" παραμένουν ολόκληρες περιοχές. Τι δηλώνουν στον ΑΝΤ1 οι καθηγητές Ευ. Λέκκας και Παναγιώτης Καρύδης από το Νεπάλ.

Ant1news

Περισσότερους από 4000 νεκρούς και ακόμα περισσότερους αγνοούμενους άφησαν πίσω τους τα 7,9 Ρίχτερ που συγκλόνισαν το Νεπάλ, σύμφωνα με νέο απολογισμό της κυβέρνησης.  Η κατάσταση στη χώρα μόνο χαώδης μπορεί να χαρακτηριστεί.

Χώρες της Δύσεις στέλνουν οικονομική ενίσχυση, για να αντιμετωπιστεί η καταστροφή, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν ότι θα χορηγήσουν συνολικά δέκα εκατομμύρια δολάρια ως αρωγή προς το Νεπάλ. Δεκάδες επαρχίες παραμένουν αποκλεισμένες κι άλλες ισοπεδωμένες. Οι αρχές αδυνατούν να προσεγγίσουν μεγάλη έκταση της χώρας, με συνέπεια να παραμένει άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί σε αυτές.

Στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, φαίνεται σαν να έχει πέσει βόμβα. Τα νοσοκομεία δεν χωρούν όλους τους τραυματίες, ενώ οι νεκροί είναι παντού. Τόσοι πολλοί που έχουν στηθεί πρόχειρα κρεματόρια για την καύση τους.

Η υπηρεσία του Νεπάλ που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των καταστροφών ανακοίνωσε πως ο απολογισμός έχει φθάσει πλέον τους 4.010 νεκρούς, ενώ αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο.



Η σεισμική δόνηση προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό άνω των 7.500 ανθρώπων, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο εγκέλαδος όμως δεν επηρέασε μόνο το Νεπάλ, αλλά ακόμα τέσσερις χώρες. Στο Έβερεστ πάνω από 18 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους από την χιονοστιβάδα που προκάλεσε η ισχυρή δόνηση. Μεταξύ τους κι ένα στέλεχος της Google. Δείτε τις τελευταίες του στιγμές πριν το θάνατο.

Βίντεο που κατέγραψε ερασιτεχνική κάμερα, αποτυπώνει τον πανικό που προκλήθηκε στους ορειβάτες όταν το βουνό πραγματικά κόπηκε και τους καταπλάκωσε.

Χαρακτηριστικό της καταστροφής είναι ακόμα ένα βίντεο, στο οποίο φαίνονται τα σωστικά συνεργεία που από αέρος έφτασαν στο σημείο για να παραλάβουν τους διασωθέντες.



Στο Νεπάλ, όπου καταστράφηκαν ακόμα και κτήρια – μνημεία, που είχαν χτιστεί πριν από αιώνες, μία παρέα, άθελά της, κατέγραψε την τρομερή στιγμή του σεισμού.

Δείτε το βίντεο της Google Earth στο οποίο καταγράφονται μόνο οι καταστροφές των μνημείων.

Η παρέα ντόπιων πιτσιρικάδων τραβούσε κωμικό βίντεο, για να το ανεβάσει στο ιντερνέτ, όταν η γη άρχισε να σειέται. Η κάμερα συνέχισε να τραβά και η παρέα προχώρησε ανάμεσα στο έξαλλο πλήθος και τα κτήρια που «χόρευαν» στο ρυθμό των ρίχτερ.

Οι νεαροί αρχικά δεν κατάλαβαν ακριβώς περί τίνος πρόκειται ή τουλάχιστον πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση. Άφησαν την κάμερα να γράφει επί 18 ολόκληρα λεπτά, ενώ τα σπίτια και τα μνημεία γύρω τους κατέρρεαν και άνθρωποι προσπαθούσαν να βγουν μέσα από αυτά.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Μπαγκλαντές. Η τραγουδίστρια Beauty ήταν καλεσμένη σε εκπομπή του ETV τη στιγμή εκείνη. Η καλλιτέχνιδα δεν έκρυψε τον φόβο της, ενώ η παρουσιάστρια της εκπομπής προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία της.

«Φοβάμαι πολύ» είπε η τραγουδίστρια και εγκατέλειψε το στούντιο, με αποτέλεσμα η παρουσιάστρια να κλείσει πρόωρα την εκπομπή.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στην Ινδία. Στο στούντιο του ΑΒΡ ήταν σε εξέλιξη πολιτικό talk show την ώρα του σεισμού. Κάποιοι από αυτούς που συμμετείχαν στην κουβέντα είπαν ότι πρέπει να φύγουν και το έκαναν, παρά το ότι ο παρουσιαστής προσπάθησε να τους πείσει για το αντίθετο.

Εξίσου αισθητός ήταν ο σεισμός και στο Θιβέτ. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από πόλη του Θιβέτ, στο οποίο φαίνονται δρόμοι να κουνιούνται, οχήματα να πηδάνε στον αέρα και άνθρωποι να ξεχύνονται στους δρόμους. Το συγκλονιστικό είναι ότι το βίντεο αυτό ΔΕΝ είναι από τον κύριο σεισμό, αλλά από μετασεισμούς, που ακολούθησαν τα 7,9 ρίχτερ.


Δείτε τι δήλωσαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας και ο καθηγητης αντισεισμικής τεχνολογίας του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης, οι οποίοι μετέβησαν στο Νεπάλ, καθώς και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.