X

Χιλιάδες εθελοντές στο Νεπάλ ψάχνουν για επιζώντες σε δορυφορικές φωτογραφίες

Πάνω από 21.000 χλμ «οργώνουν» οι εθελοντές, προσπαθώντας να εντοπίσουν επιζώντες στα συντρίμμια του Νεπάλ.

Ant1news

Σχεδόν 4.500 άνθρωποι ψάχνουν για επιζώντες στο Νεπάλ από δορυφορικές φωτογραφίες. Οι εθελοντές συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες διάσωσης, «χτενίζοντας» 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι δορυφορικές εικόνες καταγράφηκαν από την αμερικανική εταιρεία παροχής δορυφορικών εικόνων στον κόσμο, DigitalGlobe.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, Τέρνερ Μπρίντον, η εταιρεία κατέγραψε την Δευτέρα καθαρές εικόνες μέσω του δορυφόρου της WorldView-3, τον οποίο χρησιμοποίησαν εθελοντές, για να καταγραφούν κατεστραμμένοι δρόμοι και κτήρια, αλλά και να βοηθηθεί το έργο των σωστικών συνεργείων.

Η έδρα της εταιρείας είναι στο Λόγκμοντ του Κολοράντο και ανακοίνωσε ότι έχει θέσεις στη διάθεση των σωστικών συνεργείων και άλλων φορέων που δραστηριοποιούνται στο Νεπάλ μετά το φονικό σεισμό, υψηλής ανάλυσης δορυφορικές φωτογραφίες από τις πληγείσες περιοχές.

Η εταιρεία επίσης διαθέτει συνδρομητική υπηρεσία που παρέχει στα μέλη των συνεργείων διάσωσης και των ανθρωπιστικών οργανώσεων άμεση διαδικτυακή πρόσβαση σε εικόνες που ελήφθησαν πριν και μετά από τον σεισμό.

Τα δεδομένα έχουν ληφθεί την 1η Απριλίου και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το συντονισμό των αποστολών επί του εδάφους.

Οι εθελοντές έχουν μαρκάρει, όπως είπε ο Μπρίντον, 21.975 περιοχές προς χρήση των σωστικών συνεργείων. Σε αυτά περιλαμβάνονται 3.128 κατεστραμμένα κτήρια και 1.129 κατεστραμμένα σπίτια.

Η ενεργοποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας, Tomnod, έγινε τον περασμένο χρόνο, μετά την εξαφάνιση του Boeing της Malaysian Airlines και την χρησιμοποίησαν περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι.