X

«Λουτρό αίματος» στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Ανάμεσα στους 19 νεκρούς και τρία παιδιά. Εξηγήσεις από τη Διεθνή Συμμαχία ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ant1news



Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον αεροπορικό βομβαρδισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην αφγανική πόλη Κουντούζ, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση (MSF).

Δώδεκα μέλη του προσωπικού και τουλάχιστον επτά ασθενείς, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ενώ 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 19 μελών του προσωπικού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδίκασαν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο τον αεροπορικό βομβαρδισμό, ενώ υποστηρίζουν πως προς το παρόν όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η βομβιστική επίθεση διεξήχθη από διεθνείς συμμαχικές δυνάμεις.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαιτούν μια πλήρη και διαφανή αναφορά από τη Διεθνή Συμμαχία για τους εναέριους βομβαρδισμούς πάνω από την Κουντούζ το πρωί του Σαββάτου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επίσης, οι MSF απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας για την επίθεση που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.

 

«Αυτή η επίθεση είναι αποτρόπαια και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», δήλωσε η Meinie Nicolai, Πρόεδρος του Επιχειρησιακού Κέντρου Βελγίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Ζητούμε πλήρη διαφάνεια από τις δυνάμεις της Διεθνούς Συμμαχίας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι αυτή η τρομακτική απώλεια ανθρωπίνων ζωών θα ερμηνευθεί απλά «παράπλευρη απώλεια», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, ανέφερε σήμερα ότι διεξάγεται «εξαντλητική έρευνα» για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην αφγανική πόλη Κουντούζ, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις, προς υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας , επιχειρούσαν στην περιοχή, όπως και οι Ταλιμπάν».

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας διευκρίνισε ότι η έρευνα διεξάγεται «σε συνεργασία με την αφγανική κυβέρνηση» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Αφγανούς εταίρους τους με στόχο τον τερματισμό της βίας εντός και γύρω από την πόλη Κουντούζ».