X

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Τζακάρτα

Οι τζιχαντιστές του ISIS πίσω από το μπαράζ τρομοκρατικών χτυπημάτων που συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Ινδονησίας. Συγκλονιστικές εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου.

Ant1news

Οι φόβοι πως το Ισλαμικό Κράτος κρυβόταν πίσω από το μπαράζ των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τζακάρτα επιβεβαιώθηκαν…

Λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις από ενόπλους και καμικάζι αυτοκτονίας σε διάφορα σημεία της ινδονησιακής πρωτεύουσας, δίκτυο που σχετίζεται με τον ISIS μετέδωσε ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ήταν αυτοί που εξαπέλυσαν τις επιθέσεις.

«Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησαν τις επιθέσεις το πρωί, στοχεύοντας ξένους υπηκόους και τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία τους στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας», μετέδωσε το δίκτυο Aamaaq.

Νωρίτερα οι ινδονησιακές Αρχές είχαν επισημάνει πως το μπαράζ των επιθέσεων σημειώθηκε έπειτα από την απειλή τζιχαντιστών του ISIS ότι θέτουν τη χώρα στο «στόχαστρό» τους.

 

Έξι εκρήξεις συγκλόνισαν πολυσύχναστα σημεία της Τζακάρτα. Σε τρεις περιπτώσεις, καμικάζι αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι, ενώ σε άλλες σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ενόπλων και αστυνομικών.

Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων πέντε δράστες και δύο πολίτες (ο ένας ήταν Ολλανδός που εργαζόταν για λογαριασμό υπηρεσίας του ΟΗΕ).

Μια έκρηξη σημειώθηκε σε καφετέρια της αλυσίδας Starbucks και δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν αργότερα στο κτίριο. «Τα τζάμια του Starbucks ανατινάχθηκαν. Βλέπω τρεις νεκρούς στο δρόμο. Υπάρχει μια παύση των πυροβολισμών, αλλά κάποιος είναι στην οροφή του κτιρίου και αστυνομικοί έχουν στρέψει τα όπλα τους σε αυτόν», δήλωσε φωτογράφος του Reuters.

 

Μία έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από το εμπορικό κέντρο The Mall Sarinah, σε πολυσύχναστη λεωφόρο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα αστυνομικό τμήμα έξω από το εμπορικό κέντρο ανατινάχθηκε.

 

Κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπει ή να βγει από αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reuters. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.

Πρόεδρος Ουιντόντο: Δε θα ηττηθούμε από την τρομοκρατία

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο τόνισε πως «Η χώρα μας και ο λαός μας δεν πρέπει να φοβούνται, δεν θα ηττηθούμε από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», προσθέτοντας ότι οι Αρχές «καταδικάζουν την ενεργεία αυτή η οποία διατάραξε την ασφάλεια και σκόρπισε τον τρόμο στους πολίτες».

 

Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο. Η χώρα βίωσε κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες.

 

Η Αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Δεύτερος γύρος εκρήξεων

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν ξανά οι αρχές Ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα, ώρες μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα απο τους τζιχαντιστές, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων.

Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Ινδονησίας, ακούστηκαν νέες εκρήξεις, οι οποίες κινητοποίησαν άμεσα τους αστυνομικούς και τις δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται στους δρόμους.

Τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες εκκένωσης κτηρίων και σημείων μαζικής συνάθροισης, ενώ τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για εκρήξεις στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, λίγες ώρες μετά το πολλαπλό χτύπημα, την ευθύνη του οποίου ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κρατους.

Άνδρες της αστυνομίας απομάκρυναν υπαλλήλους απο τα γραφεία εταιρειών, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο σε κάποια κτήρια για λόγους ασφαλείας.

 

 

Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας πάντως σπεύδει σε δηλώσεις του να επαναλαμβάνει ότι η Τζακάρτα και οι γύρω περιοχές είναι ασφαλείς κια ζητά από κατοίκους κι επισκέπτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. 

 

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ήχοι των εκρήξεων προήλθαν απο τα ελαστικά ενός φορτηγού τα οποία έσκασαν, ωστόσοι οι αστυνομικοί διερευνούν κάθε πιθανό αίτιο.

"Υπήρχε ο ήχος της έκρηξης, υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι από ελαστικό φορτηγού. Αλλά δεν θέλουμε να υποτιμήσουμε τίποτα. Θέλουμε να διατηρήσουμε την περιοχή ασφαλή", είπε ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας. 

 

 

Εφόσον ευσταθεί αυτή η αιτία, ο πανικός των πολιτών και η εγρήγορση στην οποία τέθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας, είναι χαρακτηριστικά του φόβου και της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην πόλη.