X

Συλλήψεις εξτρεμιστών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τζακάρτα

Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ των τρομοκρατικών χτυπημάτων, την ευθύνη για τα οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ant1news

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ινδονησία μία μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής για την εξάρθρωση εξτρεμιστικών πυρήνων, οι οποίοι ενδέχεται να σχετίζονται με το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που συγκλόνισαν χθες την Τζακάρτα.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περίπου 20 ύποπτοι για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. Μεταξύ αυτών είναι τρία άτομα, που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν νέα επίθεση. Συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πόλη Ντεπόκ, βόρεια της ινδονησιακής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το δίκτυο Metro TV, πρόκειται για δύο ειδικούς σε όπλα και εκρηκτικά, και έναν ιεροκήρυκα.

Η επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας και ενόπλων στην καρδιά της Τζακάρτα ήταν έργο του Ισλαμικού Κράτους, ανακοίνωσε η τρομοκρατική οργάνωση, αναλαμβάνοντας ευθύνη για την πρώτη επίθεσή της στη χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στον πλανήτη.

Ενώ μόνο επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν - από τα οποία άτομα τα πέντε ήταν οι ίδιοι οι τρομοκράτες - η θρασύτητα της επίθεσης έδειξε μια καινούργιου είδους μαχητικότητα σε μια χώρα η οποία έχει συνηθίσει επιθέσεις μικρής εμβέλειας εναντίον της Αστυνομίας.

 

Τα Σώματα Ασφαλείας έθεσαν τέλος στην επίθεση - κοντά σε κατάστημα της αλυσίδας Starbucks και στο παλαιότερο υπερκατάστημα της Τζακάρτα, το Sarinah - σε περίπου τρεις ώρες, αφού μια ομάδα ένοπλων αντάλλαξαν πυρά με την Αστυνομία και μετά ανατινάχθηκαν.

Οι δύο πολίτες που σκοτώθηκαν ήταν ινδονησιακής και καναδικής εθνικότητας, ενώ τραυματίστηκαν 20 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 4 ξένοι υπήκοοι (ένας Ολλανδός, ένας Γερμανός, ένας Αυστριακός και ένας Αλγερινός).

«Μια ομάδα στρατιωτών του χαλιφάτου στην Ινδονησία στόχευσαν μια συγκέντρωση της σταυροφορικής συμμαχίας η οποία μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στην Τζακάρτα», αναφέρεται σε δήλωση του ISIS, προσθέτοντας ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν.

 

Ο αστυνομικός διευθυντής της ινδονησιακής πρωτεύουσας είπε σε δημοσιογράφους ότι το Ισλαμικό Κράτος «είναι σίγουρα πίσω από την επίθεση αυτή», και ταυτοποίησε ως υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της έναν Ινδονήσιο τζιχαντιστή, τον Μπαχρούν Νάιμ, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στη συριακή πόλη Ράκκα.

Ο Χαρίτς Άμπου Ουλία, ειδικός σε θέματα εξτρεμισμού που γνωρίζει τον Μπαχρούν Νάιμ, είπε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις. «Αυτή είναι μια ένδειξη ότι έχει μάθει από τις επιθέσεις στο Παρίσι και έχει μελετήσει τη στρατηγική», είπε, αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015. «Αμφιβάλλω ακόμα για την ικανότητα των ντόπιων ισλαμιστών να διαπράξουν επιθέσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα», πρόσθεσε, χωρίς όμως να το αποκλείει εντελώς.

Υπήρξαν τουλάχιστον έξι εκρήξεις και μία ανταλλαγή πυρών, αλλά ο χαμηλός αριθμός θυμάτων δείχνει ότι οι δράστες ήταν ντόπιοι τζιχαντιστές με στοιχειώδη οπλισμό, σύμφωνα με ειδικούς.

«Ο πρόεδρος έχει πει πως το έθνος και οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται και δεν θα πρέπει να ηττηθούν από πράξεις τρομοκρατίας», είπε ο εκπρόσωπος του προεδρικού μεγάρου, Άρι Ντουιπαγιάνα.

 

Οι υπηρεσίες Ασφαλείας αντέδρασαν μέσα σε λίγα λεπτά, με μαύρα θωρακισμένα αυτοκίνητα να αποκλείουν την καφετέρια και ομάδες ακροβολιστών να παίρνουν θέσεις στην περιοχή, πάνω από την οποία πετούσαν ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Τζακάρτα, Τίτο Καρναβιάν, είπε ότι ένας άντρας μπήκε στο Starbucks και ανατινάχθηκε, τραυματίζοντας αρκετούς μέσα στο κατάστημα. Καθώς ο κόσμος έβγαινε τρέχοντας από το κατάστημα, τον περίμεναν δύο ένοπλοι, ανοίγοντας πυρ, ενώ άλλοι δύο οπλοφόροι επιτέθηκαν σε φυλάκιο της χωροφυλακής με χειροβομβίδες.

 

Η Ινδονησία έχει υποστεί επιθέσεις τζιχαντιστών στο παρελθόν, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε συντονισμένη επίθεση από ομάδα βομβιστών αυτοκτονίας και ένοπλους.

Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις ισλαμιστών στην Τζακάρτα έγιναν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton, αλλά η χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή εδώ και εβδομάδες για πιθανή επίθεση ισλαμιστών.