X

Σπαραγμός στην Ταϊλάνδη για τον θάνατο του βασιλιά

Οι Ταϊλανδοί θρηνούν για τον θάνατο του βασιλιά τους, που ήταν ο μακροβιότερος μονάρχης του κόσμου.

Ant1news

Εικόνες θρήνου και οδυρμού  έρχονται από την Ταϊλάνδη όπου χθες ανακοινώθηκε ο θάνατος του 88χρονου βασιλιά της χώρας  Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι, του μακροβιότερου μονάρχη στον κόσμο.

Οι Ταϊλανδοί αγαπούσαν πολύ τον βασιλιά τους. Με την αναγγελία του θανάτου του, τουλάχιστον 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν ο βασιλιάς στο κέντρο της Μπανγκόκ και ξέσπασαν σε κλάματα. «Ήταν ο πατέρας μας» είπε ένας 35χρονος άνδρας, που περίμενε ώρες έξω από την είσοδο του νοσοκομείου.

Το υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης ανακήρυξε τη σημερινή ημέρα αργία για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες σε ένδειξη πένθους.Το χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης ωστόσο έχει ανακοινώσει ότι το ίδιο καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν ανοικτά κανονικά.

Ο Μπουμιμπόλ, βασίλεψε επί επτά δεκαετίες μετά την άνοδό του στον θρόνο το 1946. Εθεωρείτο από τους συμπατριώτες του πυλώνας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικής αναταραχής.

 

Η ανακοίνωση των ανακτόρων της Μπανγκόκ δεν αποκάλυψε την αιτία θανάτου του βασιλιά, αλλά ήταν γνωστό ότι τον τελευταίο χρόνο είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο νοσοκομείο Σιριράτζ της ταϊλανδικής πρωτεύουσας. Τον βασιλιά Μπουμιμπόλ αναμένεται να διαδεχθεί ο γιος του, Μάχα Βατζιραλόνγκορν.

 

Μετά την αναγγελία τού θανάτου του βασιλιά Μπουμιμπόλ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος ο πρωθυπουργός της χώρας, Πραγιούτ Τσαν-οτσά, ανέφερε ότι ο διάδοχος του βασιλιά έχει οριστεί από το 1972 και ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει στο Κοινοβούλιο το όνομά του, ενώ ζήτησε από τους Ταϊλανδούς να αγαπούν αλλήλους και να προστατεύσουν «τη γη του πατέρα».