X

Στην Βόρεια Κορέα η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ

Ανταλλαγή της σορού του δολοφονηθέντα ετεροθαλούς αδελφού του Κιμ Γιονγκ Ουν με εννέα εγκλωβισμένους στην Πιονγκγιάνγκ Μαλαισιανούς.

Ant1news

Παραδόθηκε στη Βόρεια Κορέα η σορός του δολοφονηθέντα αδελφού του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονκ Ναμ, με ανταλλαγή την απελευθέρωση εννέα Μαλαισιανών που κρατούνταν στην Πιονγκγιάνγκ, μετά από διπλωματικό επεισόδιο που προκλήθηκε μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, οι Αρχές της Μαλαισίας απελευθέρωσαν τρεις Βορεοκορεάτες που κρατούνταν ως ύποπτοι για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Ναμ.

Νοτιοκορετατικές και αμερικανικές πηγές των υπηρεσιών πηλοφοριών είχαν δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα σχεδίασε την επίθεση που στοίχισε τη ζωή του Κιμ Γιονγκ Ναμ. Η επίθεση, που έγινε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, εξόργισε την Μαλαισία κι έτσι προκλήθηκε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ταξιδιωτική απαγόρευση και από τις δύο χώρες.

Μετά από όλα αυτά, εννέα Μαλαισιανοί εγκλωβίστηκαν στην Βόρεια Κορέα, καθώς τους απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Οι ίδιοι δήλωσαν ότι, «δεν παρενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από τις αρχές», κατά την υποδοχή τους από τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας.

 

Η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ μεταφέρθηκε στην Πιονκγιάνκ με αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών.  

 

Η ανταλλαγή θέτει τέλος σε σχεδόν επτά εβδομάδες διπλωματικής αδιαλλαξίας μεταξύ των δύο χωρών.