X

Παγκόσμια ανησυχία για νέα πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

Δύο σεισμοί με... μηδενικό εστιακό βάθος, που καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα, "δείχνουν" έκτη πυρηνική δοκιμή από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ!

Ant1news

Η προεδρία της Νότιας Κορέας εκτίμησε ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή και συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως κατέγραψε έναν σεισμό 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα και μία δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών με μηδενικό εστιακό βάθος στο ίδιο ακριβώς σημείο, δηλαδή στην περιοχή Κίλτζου, όπου βρίσκεται ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι μάλλον το αποτέλεσμα μιας βόμβας 100 κιλοτόνων, η οποία είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας το 1945! Ο Κιμ Γιονγκ-γου εξήγησε ότι ο στρατός της Νότιας Κορέας τον ενημέρωσε για αυτή του την εκτίμηση.

Από την πλευρά του το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας σχολίασε ότι η σεισμική δραστηριότητα ενδέχεται να οφείλεται σε μια «έκρηξη», ενώ ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι σεισμοί φαίνεται ότι οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» το ενδεχόμενο αυτό.

 

Λίγη ώρα αργότερα η Ιαπωνία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δονήσεις που καταγράφηκαν στη Βόρεια Κορέα οφείλονταν σε πυρηνική έκρηξη. «Αφού εξετάσαμε τα δεδομένα καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για πυρηνικές δοκιμές», επεσήμανε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο σε σύντομη δήλωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Ασφαλείας της Ιαπωνίας.

Ο Κόνο επεσήμανε ότι το Τόκιο είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στο Πεκίνο προτού επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την «εξαιρετικά συγχώρητη». Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έστειλε τουλάχιστον τρία πολεμικά αεροσκάφη να ελέγξουν για ραδιενέργεια.

Την ανησυχία εντείνει και η είδηση ότι η Βόρεια Κορέα θα κάνει μια "σημαντική ανακοίνωση" στις 15:00 (τοπική ώρα, 09:30 ώρα Ελλάδας).

Άλλωστε, η Βόρεια Κορέα ανέπτυξε ένα νέο, πιο προηγμένο πυρηνικό οπλικό σύστημα με «μεγάλη καταστρεπτική ισχύ» κι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν επιθεώρησε αυτή τη βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση, ανέφερε το KCNA.