X

Ταϊλάνδη: άρχισαν να βγαίνουν από το σπήλαιο οι εγκλωβισμένοι μαθητές (εικόνες)

Τα πρώτα τέσσερα από τα εγκλωβισμένα παιδιά βγήκαν στην επιφάνεια, συνοδευόμενα από διασώστες.

Ant1news

Λίγα λεπτά πριν απο τις 15:00 ώρα Ελλάδας διασώθηκαν οι πρώτοι δύο απο τους 12 εγκλωβισμένους μαθητές στο σπηλαιο της Ταϊλάνδης, για να ακολουθήσουν λίγο αργότερα άλλοι δύο, σύμφωνα με την επισημη ενημέρωση από τοπικό αξιωματούχο. 

Τα πρώτα δύο παιδιά, που με την συνοδεία διασωστών κατόρθωσαν να διανύσουν την μεγάλη, πλημμυρισμένη διαδρομή, απο το σημείο που είχαν εγκλωβιστεί με τον προπονητή τους ως την επιφάνεια της γης, βγήκαν περπατώντας απο την είσοδο του σπηλαίου, με διαφορά λίγων λεπτών.

Ακολούθησαν περίπου μία ώρα αργότερα, τα άλλα δύο παιδιά. Αμέσως μόλις βγήκαν στην επιφάνεια, τα παιδιά παρελήφθησαν από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκαν στο πρόχειρο νοσοκομείο που έχει στηθεί δίπλα απο την έξοδο της σπηλιάς για την πρώτη ιατρική φροντίδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πολυήμερης παραμονής τους, υπο άκρως ιδιαίτερες συνθήκες, στο σπήλαιο.

Και τα τέσσερα παιδιά έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης. Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

 

Όπως ενημέρωσαν οι Αρχές, πρέπει να μεσολαβήσουν δέκα ώρες πριν ξεκινήσει η επόμενη φάση της επιχείρησης για την διάσωση των υπόλοιπων εγκλωβισμένων μαθητών και του προπονητή τους στην ομάδας ποδοσφαίρου με την οποία αγωνίζονται, ο οποίος τα οδήγησε ως τα έγκατα του σπηλαίου.

 

Το BBC δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα ασθενοφόρο να φεύγει από την περιοχή του σπηλαίου, λίγο μετά τις πληροφορίες για τη διάσωση των πρώτων παιδιών. 

 

Αυτός είναι ο πρώτος μαθητής που βγήκε απο την σπήλια, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ και αναπαράγουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.

 

Απο νωρίς το πρωί, σε απόσταση αναπνοής απο το πεδίο των επιχειρήσεων βρίσκονταν τέσσερα ελικόπτερα, με τα οποία μεταφέρθηκαν οι δισωθέντες σε νοσοκομεία.