X

Ταϊλάνδη: αγαλλίαση για τους διασωθέντες – αγωνία για τους εγκλωβισμένους μαθητές (εικόνες)

Τιτάνια η προσπάθεια των διασωστών. Εκτός σπηλαίου άλλα τέσσερα παιδιά, τι θα γίνει με τα υπόλοιπα και τον προπονητή τους.

Ant1news

Παγκόσμια συγκίνηση προκαλούν οι ακάματες προσπάθειες των πολυπληθών συνεργείων διάσωσης στην Ταϊλάνδη, που συνεχίζουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού από τα έγκατα του σπηλαίου, των μαθητών- παικτών ομάδας ποδοσφαίρου και του προπονητή τους.

Με τις πληροφορίες να δίνονται με το σταγονόμετρο από τα επίσημα χείλη – και για λόγους σεβασμού προς τις οικογένειες των παιδιών και του 25χρονου που παραμένουν εγκλωβισμένοι – ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις.

Στην σημερινή, δεύτερη φάση της προσπάθειας απεγκλωβισμού, πολύ νωρίτερα από όσο αναμενόταν, βάσει της επίσημης ενημέρωσης, έφτασε στην είσοδο του σπηλαίου το κατά σειρά πέμπτο παιδί που είδε τον «εφιάλτη» να τελειώνει, λίγο πριν από τις 13:00 (ώρα Ελλάδας).

Λίγη ώρα αργότερα, ακολούθησαν ακόμη δύο μαθητές και λίγο πριν από τις 15:00 ο τέταρτος που ανέπνευσε σήμερα πατώντας στην επιφάνεια της γης, μετά από εβδομάδες στο σπήλαιο – «φυλακή».

 

Μετά την κατά σειρά δεύτερη επιχείρηση των συνεργείων διάσωσης, ανέρχονται συνολικά σε 8 τα παιδιά που έχουν ανέβει στην επιφάνεια, ενώ στο σπήλαιο παραμένουν ακόμη 4 παιδιά και ο 25χρονος προπονητής τους, για τους οποίους θα γίνει νέα προσπάθεια σε αρκετές ώρες, οι οποίες απαιτούνται για την ανάπαυση των μελών των συνεργείων διάσωσης και την αντικατάσταση των φιαλών οξυγόνου που είναι τοποθετημένες στην διαδρομή από τα έγκατα της γης μέχρι την είσοδο της σπηλιάς.

Χθες, πρώτη μέρα της επιχείρησης, τέσσερα από τα δώδεκα παιδιά βγήκαν από τη βαθιά σπηλιά, με τον πλανήτη ολόκληρο να έχει το βλέμμα του στραμμένο στη διάσωσή τους. Σήμερα λέγεται ότι θα βγουν και τα υπόλοιπα οκτώ παιδιά, σε δύο γκρουπ, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το πότε θα βγει ο προπονητής τους. 

 

Τα αγόρια, μέλη ποδοσφαιρικής ομάδας, μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους. Έχουν υποβληθεί σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και σήμερα θα δοθεί άδεια στις οικογένειές τους να τους δουν, όχι όμως και να τους αγγίξουν, μέχρις ότου βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Τα αγόρια, που βγαίνουν σε γκρουπ, με τα πιο αδύναμα να προηγούνται και τον προπονητή τους να προγραμματίζεται να βγει τελευταίος, φορούν στολή κατάδυσης. Το καθένα από αυτά είναι δεμένο με έναν δύτη που το τραβά από μπροστά (τα περισσότερα παιδιά δεν ξέρουν καν κολύμπι) και έναν δύτη να τα ακολουθεί δεμένος πίσω τους.

Η χθεσινή επιχείρηση ολοκληρώθηκε νωρίτερα, διότι από τα 3,2 χλμ που πρέπει να διανύσουν για να βγουν από τη σπηλιά στην επιφάνεια της γης, σημαντικό μέρος της διαδρομής είναι πλέον στεγνό. Ωστόσο, η κατάδυση που πρέπει να κάνουν είναι σε βάθος 30 μέτρων, ενώ οι μουσώνες που πλήττουν την περιοχή, αποτελούν συνεχή απειλή.

 

Συνολικά 13 ξένοι δύτες και πέντε του Ναυτικού της Ταϊλάνδης, αποτελούν την ομάδα διάσωσης που επιχειρεί εντός της σπηλιάς, από τους συνολικά 90 δύτες που έχουν συμμετάσχει στην οργάνωσή της.