X

Ταϊλάνδη: συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των 12 παιδιών για τον εφιάλτη στο σπήλαιο (βίντεο)

Αποδίδουν σε θαύμα το γεγονός ότι βγήκαν ζωντανά από το πλημμυρισμένο σπήλαιο. Θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί.

Ant1news

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν οι μαρτυρίες των 12 παιδιών που παρέμειναν εγκλωβισμένα μαζί με τον προπονητή τους επί 17 ημέρες μέσα σε ένα πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, εξιστορώντας τον εφιάλτη που έζησαν.

Ένα από τα διασωθέντα παιδιά, ο 14χρονος Αντούλ Σαμ-Ον, ο οποίος είναι εκείνος που απάντησε στα αγγλικά στους Βρετανούς διασώστες που εντόπισαν την ομάδα, χαρακτήρισε «θαύμα» το γεγονός ότι σώθηκαν και βρίσκονται σήμερα στη ζωή.

«Φοβόμουν ότι δεν θα επέστρεφα στο σπίτι μου, ότι θα με μάλωνε η μητέρα μου», είπε ένα άλλο παιδί.

«Πίναμε νερό μόνο από τους σταλακτίτες», είπε από την πλευρά του ο 15χρονος Πορντσάι Καμλουάν, διευκρινίζοντας ότι επί εννέα ημέρες τα παιδιά και ο προπονητής τους δεν έτρωγαν τίποτα και έπιναν το νερό της βροχής.

 

Νωρίτερα, εξάλλου, ο 25χρονος προπονητής της ομάδας “Αγριόχοιροι” είχε δηλώσει πως δεν είχαν μαζί τους τρόφιμα μέσα στο σπήλαιο. Όπως είπε, τα παιδιά γνώριζαν κολύμπι – άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο – αλλά οποιαδήποτε απόπειρα να βγουν από τις δαιδαλώδεις και πλημμυρισμένες στοές του σπηλαίου ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνη.

 

Η δύναμη ή αντίθετα η αδυναμία των παιδιών δεν καθόρισε τη σειρά με την οποία βγήκαν από το σπήλαιο τα 12 παιδιά, τόνισε ο προπονητής τους, αναφερόμενος στην επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν εθελοντές και σπηλαιοδύτες όχι μόνο από την Ταϊλάνδη, αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου.

 

Εμφανώς συγκινημένος, είπε ότι τα παιδιά θα χειροτονηθούν βουδιστές μοναχοί στη μνήμη του πρώην δύτη της επίλεκτης μονάδας του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

 

Τα 12 παιδιά, που απεγκλωβίστηκαν πριν από λίγες ημέρες, πήραν σήμερα εξιτήριο από το νοσοκομείο. Έχουν πάρει κατά μέσο όρο τρία κιλά μετά την περιπέτειά τους και οι τελευταίες εξετάσεις έδειξαν ότι είναι όλα καλά στην υγεία τους.

 

Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας συμμετείχαν σε «ασκήσεις καλλιέργειας αυτοπεποίθησης» χθες το βράδυ και απόψε επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Κορυφαίοι καλλιτέχνες της Ταϊλάνδης έφτιαξαν μια τεράστια ζωγραφιά, μήκους 13 μέτρων, για να τιμήσουν την ιστορική αποστολή διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους, καθώς και τον ηρωικό δύτη που βρήκε τον θάνατο στη διάρκεια της επιχείρησης που παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο πλανήτης.