X

“Βάφτηκε” με αίμα επιχείρηση “σκούπα” για τους Ασιατικούς Αγώνες

Δεκάδες θανάτους στην Τζακάρτα από αστυνομικά πυρά καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία…

Ant1news

Δεκάδες νεκρούς άφησε πίσω της η επιχείρηση της αστυνομίας στην Τζακάρτα ενάντια σε μικροεγκληματίες εν όψει των 18ων Ασιατικών Αγώνων, που αποτελούν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς. Ξεκινούν αύριο και θα διαρκέσουν έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, που επικαλείται ο Guardian, στο πλαίσιο της «περιττής και υπερβολικής» αντίδρασης των αρχών από την αρχή του 2018 δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς 31 άτομα - αύξηση της τάξης 64%, αφού η αστυνομία της χώρας είχε σκοτώσει 77 εγκληματίες σε όλη την Ινδονησία κατά τη διάρκεια του 2017-.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Οσμάν Χαμίντ, τόνισε ότι το κύμα των δολοφονιών αποκάλυψε ένα «πέπλο ατιμωρησίας» στις αρχές της Ινδονησίας.

«Οι δολοφονίες πρέπει να σταματήσουν και όλοι οι θάνατοι πρέπει να διερευνηθούν αμέσως και αποτελεσματικά» τόνισε ο Χαμίντ προσθέτοντας ότι δεν πρέπει η φιλοξενία ενός διεθνούς αθλητικού γεγονότος να φέρνει την εγκατάλειψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά την επιχείρηση για τη «δημόσια ασφάλεια» στο πλαίσιο της οποίας η Ινδονησία έχει επιστρατεύσει 100.000 αστυνομικούς και στρατιώτες.

Προηγήθηκαν τον Ιούλιο οι εντολές υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας στους υφιστάμενούς τους «να προβούν σε αυστηρές ενέργειες», εναντίον υπόπτων που αποτελούν «δημόσια απειλή» και να πυροβολούν όσους αντιστέκονται.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ερμήνευσαν τις εντολές ως άδεια στους αστυνομικούς για να σκοτώσουν. «Οι Ασιατικοί Αγώνες προορίζονται για να γιορτάσουν τα ανθρώπινα επιτεύγματα κι όχι για να πρόσχημα για την αστυνομία να σκοτώνει στο όνομα του ελέγχου του εγκλήματος», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ασία.

Παρά τις επικρίσεις, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ινδονησίας τον περασμένο μήνα υπεραμύνθηκε της επιχείρησης “σκούπα”.