X

Σε Αμερικανούς η Φόρμουλα Ένα έναντι 4 δις ευρώ!

Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Τζον Μαλόουν, θα γίνει το "αφεντικό" στην θέση του Μπέρνι Έκλστοουν.

Ant1news

Η Φόρμουλα Ενα άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς από τα χέρια του Μπέρνι Έκλστοουν, πέρασε στην εταιρεία “Liberty Media” του Αμερικανού μεγιστάνα της καλωδιακής τηλεόρασης, Τζον Μαλόουν. Το κόστος της πώλησης έφθασε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η συγκεκριμένη εταιρία, η μεγαλύτερη στον κόσμο που ασχολείται με τα ΜΜΕ και την επικοινωνία, με δραστηριότητα σε 30 χώρες της Ευρώπης, της Νότιας Αμερικής και της Καραϊβικής, είναι, επίσης, ιδιοκτήτρια της ομάδας μπέιζμπολ Atlanta Braves.

Ο Έκλστοουν, εμπορικός διευθυντής της Φόρμουλα Ένα, επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση της πώλησης και δήλωσε ότι του έχει ζητηθεί να συνεχίσει για τρία χρόνια στο πόστο του. Ο 85χρονος Βρετανός επιχειρηματίας στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών έχει μετατρέψει την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε μια επιχείρηση με ετήσιο τζίρο περίπου 1,9 δισ. δολαρίων.

 

Η πολυεθνική εταιρία, της οποίας, επίσης, ανήκει το “Sirius XM Radio”, η “Live Nation Entertainment Company”, μερίδιο της “Viacom”, της “Time Warner”, της “Barnes & Noble” και άλλων, θα αποκτήσει άμεσα τον έλεγχο του 18,7% των μετοχών, και με το υπόλοιπο ποσοστό της όταν κλείσει η συμφωνία το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο Τσέις Κάρεϊ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της “21th Century Fox”, θα διοριστεί πρόεδρος της Φόρμουλα Ένα, με τον Έκλστοουν να παραμένει στη θέση του. Η “Liberty Media” θα δώσει 978 εκατ. ευρώ σε μετρητά, 122 εκατομμύρια ευρώ σε μετοχές της και 312 εκατομμύρια ευρώ σε “exchangeable debt”, ένα τύπο υβριδικού χρεογράφου που μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές της εταιρείας από την εταιρεία έκδοσης, την Φόρμουλα Ένα. Ακόμα, θα πληρώσει 3,6 δισ. ευρώ του τρέχοντος χρέους της Φόρμουλα Ένα.

 

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η “Liberty Media” του Τζον Μαλόουν προτίθεται να αλλάξει το όνομά του ομίλου εταιριών, “Formula One Group”, που είναι υπεύθυνες για την προώθηση του πρωταθλήματος. Η “CVC”, σημερινή μεγαλομέτοχος της Φόρμουλα, όπου κατέχει το 63,4% των μετοχών, θα λάβει το όνομα που θα επιλέξει η νέα ιδιοκτήτρια, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου. Ο Έκλστοουν μόνος του κατέχει το 5,3% και η εταιρία του “Bambino Trust” 8,5%, και θα βάλει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς σχεδόν ένα δισεκατομμύριο.