X

Το τελευταίο ταγκό

Μπορεί να ακούγεται σαν όνειρο, θα ήταν όμως πολύ ωραία αν η κυβέρνηση χόρευε το τελευταίο της ταγκό στο Παρίσι με την τρόικα.

Ant1news

Η προγραμματισμένη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι με εκπροσώπους των ελληνικών αρχών στις αρχές Σεπτεμβρίου, γίνεται με αίτημα των ελληνικών αρχών, όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, Τζόναθαν Τοντ, μετά από νέο ερώτημα δημοσιογράφου χθες κατά την τακτική ενημέρωση. Να θυμίσουμε ότι το ερώτημα είχε τεθεί και μια μέρα νωρίτερα.

Το ερώτημα επανήλθε, καθώς αυτή η πρώτη εκτός Ελλάδας ή Βρυξελλών συνάντηση γέννησε αρκετές απορίες και περισσότερα σενάρια. «Πάμε για πρόωρες εκλογές», αποφάνθηκαν οι πιο πονηρεμένοι και η κυβέρνηση θέλει να μην έχει στα πόδια της την τρόικα. Όμως η ίδια η τρόικα ξεκαθάρισε ότι μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου θα μας κάνει την τιμή της επίσκεψής της για να δει πώς προχωρεί το πρόγραμμα. Άρα αυτή η υπόθεση δεν δένει.

Ο Σαμαράς θέλει να κάνει φοροελαφρύνσεις και θέλει να πάρει το πράσινο φως της τρόικας όχι όμως εντός της χώρας για να μην επηρεαστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από τα όσα μπορεί να δουν και να τους αλλάξουν τη θετική διάθεση, κατέληξαν άλλοι. Ούτε αυτό φαίνεται λογικό διότι ούτως ή άλλως θα έρθουν στα μέσα του μηνός, γιατί να τους δούμε και στο Παρίσι;

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει το ουδέτερο έδαφος για να συζητήσει το μείζον θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αποφαίνονται άλλοι και αυτό δεν αποκλείεται καθώς μπορεί όλως τυχαία να βρίσκεται εκείνες τις ημέρες εκεί και η Κριστίν Λαγκάρντ. Απλώς να θυμίσω ότι το ταγκό χρειάζεται δύο και η τρόικα, τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα της, θέλει πρώτα να τελειώσει με τις εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος, προαπαιτούμενα και αποκρατικοποιήσεις, και μετά να ανοίξει το μείζον θέμα του χρέους όχι τόσο και όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την Ιταλία σε πρώτη φάση κι αργότερα ίσως ακόμη και για τη Γαλλία. 

Γι’ αυτό το λόγο και η ίδια η Λαγκάρντ αρνείται να προκαταλάβει την τρόικα για το κατά πόσον είναι αναγκαία μια αναδιάρθρωση ή ένα κούρεμα του χρέους. «Δεν θα ήθελα να βγάλω απόφαση αν η Ελλάδα χρειάζεται ή όχι ελάφρυνση του χρέους, ή ποια μορφή θα λάβει η ευρωπαϊκή υποστήριξη», είπε η κ. Λαγκάρντ, που προτάσσει την πέμπτη αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία θα δώσει στους δανειστές ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του προγράμματος που βαίνει προς την ολοκλήρωσή του.

Η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κατά την κ. Λαγκάρντ ο κρίσιμος παράγοντας. Όμως γνωρίζει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι η απόφαση είναι πρωτίστως πολιτική και δευτερευόντως νομισματική. Διότι αν ο Ντράγκι αποφασίσει να πολεμήσει τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού στην ευρωζώνη με το μπαζούκα της ποσοτικής χαλάρωσης, τότε η ανάπτυξη μπορεί να γεννήσει πλεονάσματα που θα καταστήσουν βιώσιμα τα χρέη των Ευρωπαίων.

Με άλλα λόγια μήπως θα πρέπει να αλλάξουμε παρτενέρ στο παρισινό μας ταγκό κι αντί της Λαγκάρντ να επιλέξουμε τον Μάριο Ντράγκι ή έστω τον Ζαν Κλοντ Γιούγκερ; Διότι μπορεί κι εμείς να καθυστερούμε στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας αλλά και οι εταίροι μας δεν είναι καλύτεροι. Υποτίθεται ότι η πιστοποίηση από τη Γιούροστατ του πλεονάσματος θα άνοιγε σχεδόν αυτόματα τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι το τρενάρουν διαρκώς.

Η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά στη Μέρκελ για συνάντηση κορυφής και με τον Ολάντ, ώστε να δοθεί μια λύση στο ελληνικό θέμα είναι το στοιχείο που θα πρέπει να συνδυαστεί με το ταγκό στο Παρίσι. Διότι αν δεν ληφθούν επειγόντως αποφάσεις και μέτρα, όλη η Ευρώπη θα παρασυρθεί στη δίνη του χρέους και θα αναγκαστεί να χορέψει αυθεντικό ταγκό, όπως το χόρεψε απόψε η πρώτη διδάξασα, η Αργεντινή, που ο Οίκος Standard & Poor’s την κήρυξε σε επιλεκτική χρεοκοπία.