X

Ο Αττίλας του Μπαρμπαρός

Η ξεδιάντροπη παραβίαση της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει το τετελεσμένο της συνεκμετάλλευσης με εταίρο όχι τους Τουρκοκύπριους αλλά τον κατοχικό Αττίλα.

Ant1news

Ο ελληνισμός οφείλει να υψώσει το ανάστημά του και να αντισταθεί ενεργά με τη φαρέτρα του διεθνούς δικαίου στους σχεδιασμούς, που μοναδικό απώτερο στόχο έχουν την επιβολή ασύμφορων εθνικά λύσεων στο Κυπριακό.

Το σεργιάνι του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας 3,2,1,8 και 9 ανεβάζει τις τελευταίες ημέρες το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνοδεία του μάλιστα από τα πολιτικά υποστηρικτικά σκάφη Deep Supporter και Bravo Supporter, από τις φρεγάτες Γκιρεσούν και Γκελί Μπολού αλλά και από την κορβέτα Μπατίν, που παρακολουθεί από απόσταση πέντε μιλίων τη γεώτρηση της κοινοπραξίας των εταιρειών ENI/Kogas στο οικόπεδο 9, δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής αρμάδας: να ανατρέψει το στάτους κβο, δημιουργώντας Αττίλα και στη θαλάσσια ΑΟΖ της Κύπρου, να παρεμποδίσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις και να επιβάλει την εξίσωση του θύτη με το θύμα της τουρκικής εισβολής.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, με τις οποίες προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο ότι το Μπαρμπαρός φυλάσσεται καλά και να μην επιχειρήσουν να δημιουργήσουν κρίση, προειδοποίηση που δείχνει ότι στην πίσω πλευρά του μυαλού του φοβάται ενδεχομένως ένα «Βυθίσατε το Μπαρμπαρός». Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναπτύσσει τη γνωστή θεωρία του ότι για το Κυπριακό φταίνε όλοι, εκτός από τον Αττίλα. Εκεί που ωστόσο δίνει ρεσιτάλ είναι όταν λέει ότι εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να κρατάει για τον εαυτό της τα κοιτάσματα που είναι στο νότο, αφήνοντας για τους Τουρκοκύπριους την εκμετάλλευση του βορρά, θα πρέπει πλέον να συζητηθεί η λύση των δύο κρατών, η διχοτόμηση δηλαδή της Κύπρου.     

Κλειδί να για δοθεί η δέουσα απάντηση στην Άγκυρα, είναι ο διεθνής παράγοντας. Δυστυχώς όμως η συγκυρία με τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και το Ιράκ με τους τζιχαντιστές δεν ευνοεί, παρά την Τουρκία, που είναι η βασική διά ξηράς δίοδος προς τα κέντρα ισχύος του Ισλαμικού Κράτους. Και  παρότι το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με τους ισχυρούς το έχει παίξει σαν ανατολίτικο παζάρι, εκνευρίζοντάς τους συχνά, τα ενδεχόμενα ανταλλάγματα που θα ζητήσει ως αντιπαροχή για να τηρήσει την ενδεδειγμένη στάση, δεν βρίσκονται απαραίτητα στο έδαφος της Συρίας ή του Ιράκ.

Οι Αμερικανοί νίπτουν τας χείρας τους ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, ζητώντας ισομερή μοιρασιά των φυσικών πόρων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αναγνωρίζοντας πάντως το δικαίωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματά της στην ΑΟΖ και καλώντας σε αποφυγή ενεργειών που κλιμακώνουν την ένταση, χωρίς να διευκρινίζουν ότι την ένταση τη δημιουργεί ο τουρκικός παράγοντας κι όχι η Κύπρος που ασκεί κατοχυρωμένο κυριαρχικό της δικαίωμα.

Οι Ρώσοι από σήμερα, που τελειώνουν τα ναυτικά τους γυμνάσια κοντά στις συριακές ακτές, και μέχρι την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη Οδηγία προς Ναυτιλομένους (ΝΑVTEX) η Άγκυρα, κρατάνε χαμηλό προφίλ σπεύδοντας μάλιστα να αποσυνδέσουν τα γυμνάσιά τους με τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.  

O άλλος μεγάλος παράγοντας της περιοχής είναι οι Ισραηλινοί που είναι ενημερωμένοι και γνωρίζουν εξ ιδίων την τουρκική παρελκυστική τακτική. Γι’ αυτό δεν δίστασαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή των κοινών αεροπορικών ασκήσεων προσβολής στόχου και αεράμυνας με την Εθνική Φρουρά.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στην οποία ο Νίκος Αναστασιάδης  θα θέσει το κυπριακό, μπορεί να βρεθεί ενώπιον του διλήμματος να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, κάτι που επιδιώκει η Κύπρος, ή να επιλέξει τη μέθοδο των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, που μπορεί να φέρουν αποτέλεσμα αλλά μπορεί και να είναι προσχηματικές, το στρίβειν διά του αρραβώνος. 

Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια παγίδα: Αν πυροδοτήσει κι από τη δική της πλευρά την ένταση που δημιούργησε η Τουρκία, κινδυνεύει να φοβίσει τους επενδυτές στην πολλά υποσχόμενη ενεργειακή της αγορά, που είναι μεν διατεθειμένοι να αναλάβουν ένα λογικό ρίσκο, αλλά σίγουρα δεν θέλουν φρεγάτες και κορβέτες να γυροφέρνουν τα γεωτρύπανα και τις πλατφόρμες τους.

Αν πάλι η Μεγαλόνησος τηρήσει υπερβολικά ήπια στάση, η ιστορία δείχνει ότι η τουρκική επιθετικότητα θα ενταθεί, θα κλιμακωθεί και θα θεωρήσει ότι τα τετελεσμένα της στέφθηκαν από επιτυχία.

Ανάμεσα στο «Βυθίσατε το Μπαρμπαρός και στο «Σφυρίξτε αδιάφορα» υπάρχει μια τεράστια βεντάλια επιλογών στη φαρέτρα της Ελλάδας και της Κύπρου που αν τις αξιοποιήσουν σωστά μόνο κέρδη θα έχουν.