X

Οι ανατροπές των εκλογών

Από τις χθεσινές εκλογές, που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, αναδύεται ένα εντελώς νέο και πρωτόγνωρο πολιτικό σκηνικό που ενδεχομένως να κρύβει πολλές εκπλήξεις για μας και την Ευρώπη.

Ant1news

Η πειστική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει την ευκαιρία στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να μετατραπεί σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη που θα καθορίσει τις εξελίξεις για πολλά χρόνια, ένα νέο ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80. Αν δεν αδράξει την ιστορική για την Αριστερά ευκαιρία, κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια μικρή και σύντομη πολιτική παρένθεση.

Το μεγάλο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε δυο μέτωπα: στη διαχείριση της κρίσης στο εσωτερικό και στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Χρειάζεται νίκες και στα δυο μέτωπα για να πείσει και να κυριαρχήσει. Τις περισσότερες δυσκολίες θα τις αντιμετωπίσει στο μπρα ντε φερ με τους δανειστές.

Η Νέα Δημοκρατία είναι βέβαιο ότι θα περάσει μια περίοδο εσωστρέφειας, παρότι ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να δείξει από το πρώτο βράδυ ότι κρατάει γερά τα ηνία κι ότι –τέλος πάντων- τα ποσοστά του κόμματος δεν πήγαν κι άσχημα, με δεδομένη τη σκληρότητα των μέτρων που ήταν αναγκασμένος να λάβει. Η πρόθεσή του αυτή προσκρούει όχι μόνο στις εύλογες φιλοδοξίες στελεχών του κόμματός του, αλλά και σε παλιές ενδοκομματικές βεντέτες.

Η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην τρίτη θέση παρότι η προεκλογική της εκστρατεία έγινε από τη φυλακή και δείχνει πρωτοφανείς αντοχές στην καθολική αποδοκιμασία, αποδεικνύοντας όσο η κρίση διαρκεί, ότι διαθέτει έναν πραγματικά σκληρό πυρήνα.

Το Ποτάμι ανήκει αναμφισβήτητα στους κερδισμένους,  αφού κατόρθωσε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, να υπερκεράσει παλιούς και ριζωμένους πολιτικούς σχηματισμούς στην πρώτη ουσιαστική του εμφάνιση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Από το πώς θα πολιτευθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης στη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη Βουλή όταν έρχονται τα κρίσιμα νομοσχέδια θα εξαρτηθεί η πορεία του. Με άλλα  λόγια τώρα θα ασκήσει για πρώτη φορά πολιτική και θα κριθεί από αυτό.

Το ΚΚΕ κατάφερε μέσα σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, την ώρα που ένα «συγγενές» κόμμα της Αριστεράς άνοιγε τις πύλες της εξουσίας, να διατηρήσει τις δυνάμεις του αρκετά ψηλά και πάντως ψηλότερα από εκεί που το τοποθετούσαν οι δημοσκόποι. Δεν λείπουν βέβαια οι φωνές που θα ήθελαν πιο επιθετική επικοινωνιακή προεκλογική πολιτική με πιο σαφώς εκφρασμένο τον στόχο για την τρίτη θέση.

Το κυβερνητικό, πλέον όπως όλα δείχνουν, κόμμα του Πάνου Καμένου διέψευσε και αυτό ηχηρά τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι δεν μπαίνει κάν στην Βουλή. Μοναδική απώλεια των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ότι μάλλον δεν εκλέγουν βουλευτή επικρατείας, με αποτέλεσμα να μένει εκτός Βουλής ο Τέρενς Κουίκ. Σημαντική νίκη στα σημεία για τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι ότι πέρασαν σε ψήφους το ΠΑΣΟΚ.

Το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου πάει συντεταγμένα για συνέδριο με ανοικτή ατζέντα ακόμη και στο θέμα της ηγεσίας. Πάντως η κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην εκλογική αρένα έδωσε σημαντικό άλλοθι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που ισχυρίζεται βάσιμα, αθροίζοντας τα ποσοστά,  ότι θα μπορούσε να είναι τρίτο κόμμα.

Ένα σύνθετο πολιτικό σκηνικό που είναι μάλιστα υπό δημιουργία δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί και να αναλυθεί μέσα σε λίγες γραμμές. Απλώς του κάνουμε την πρώτη ακτινογραφία και περιμένουμε να μας δείξει και τις άλλες του αρετές και παθογένειες. Άλλωστε ήδη οι δανειστές βάζουν σήμερα την πρώτη δική τους σφραγίδα μέσω Γιούρογκρουπ και μας περιμένουν στην γωνία…