X

Ο Τσίπρας στο τιμόνι

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή με τη Μέρκελ και τον Ντάισελμπλουμ και η άμεση σύγκληση του Brussels Group, Δευτέρα με τηλεδιάσκεψη και Τετάρτη εκ του σύνεγγυς, δείχνουν ότι ο Τσίπρας παίρνει ο ίδιος στα χέρια του το τιμόνι της διαπραγμάτευσης, που μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ant1news

Νύχτα Κυριακής συγκεντρώθηκε στο Μαξίμου όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να προγραμματισθούν οι λεπτοί χειρισμοί στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αλλά και για να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα της ρευστότητας. Η συμφωνία του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούγκερ την Πέμπτη να μη δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, δείχνει ότι αφενός περνάμε σε νέα φάση, μετά τη «δημόσια οικονομική διπλωματία» στις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του Γιάνη Βαρουφάκη, και αφετέρου ότι πλησιάζει η ώρα της κατάληξης, όποια κι αν θα είναι αυτή.

 Ο Έλληνας υπουργός των Οικονομικών πέρασε δύσκολες ώρες στο Γιούρογκρουπ της Παρασκευής, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος σχεδόν με το σύνολο των συναδέλφων του Υπουργών Οικονομικών που τον κατηγόρησαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ότι είναι τζογαδόρος κι ερασιτέχνης που χρονοτριβεί. Το Σαββατοκύριακο ακολούθησε ορυμαγδός δημοσιευμάτων που έβαζαν στο στόχαστρο τον Γιάνη Βαρουφάκη, ορισμένα μάλιστα με ανοίκειους χαρακτηρισμούς. Πολλά μπορεί να πει κανείς για τα κίνητρα αυτής της -σχεδόν ενορχηστρωμένης- επίθεσης, σίγουρα όμως δεν μπορεί να την αγνοήσει.

 Ουδείς επίσης δικαιούται να αγνοήσει την τοποθέτηση του Μάριο Ντράγκι μετά το Γιούρογκρουπ, που έστειλε εμμέσως μήνυμα ότι είναι έτοιμος να κλείσει ακόμη και το σταγονόμετρο της ρευστότητας μέσω του ELA, αν κλονισθεί η φερεγγυότητα των τραπεζών, αν δηλαδή τα ομόλογα που δίνουν ως εγγυήσεις οι τράπεζες συνεχίζουν να υποβαθμίζονται, αν οι ελπίδες επίτευξης συμφωνίας στη διαπραγμάτευση λιγοστεύουν κι αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να στέλνει μηνύματα ρήξης με την Ευρώπη.   

 Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο και κομβικό σημείο. Για να εξασφαλίσουμε μισθούς και συντάξεις χρειάσθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να δεσμευθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα διαθέσιμα των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Η αγορά είναι εντελώς παγωμένη και γίνονται μόνο οι συναλλαγές ανάγκης. Οι ξένοι προμηθευτές ελληνικών επιχειρήσεων θέλουν μόνο μετρητό κι η διεθνής εικόνα της χώρας είναι αποκαρδιωτική.  

 Οι δόσεις στο ΔΝΤ τρέχουν και την μεθεπόμενη Τετάρτη 6 Μαΐου ή το αργότερο στις 13, η ΕΚΤ θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα που θα μπορούσαν να αλλάξουν πλήρως το σκηνικό με «κούρεμα» των ενεχύρων που καταθέτουν οι τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα.

 Το γεγονός ότι αναλαμβάνει ο ίδιος ο Τσίπρας δίνει στην κυβέρνηση μια διέξοδο και μια νέα προοπτική να ξεδιπλώσει πλήρως το σχέδιό της και να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για την τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και για την επόμενη μέρα. Η φουρτούνα είναι μεγάλη και τα κύματα των πανταχόθεν πιέσεων θεόρατα. Τώρα επομένως θα φανεί ο καλός ο καπετάνιος. Αρκεί να μη ρίξει το ταλαίπωρο σκαρί της Ελλάδας στα βράχια!