X

Τα διλήμματα του Αυγούστου

Η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία με τους δανειστές και οι πολιτικοί χειρισμοί του επόμενου μήνα θα καθορίσουν το μέλλον όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και της ίδιας της χώρας ως μέλους της ευρωζώνης. Γι’ αυτό τα διλήμματα του Αυγούστου θα είναι πολλά και κρίσιμα.

Ant1news

Ούτε τα «μπάνια του λαού», ούτε ο θεωρητικός αφορισμός του σημειολόγου Ουμπέρτο Έκο ότι τον Αύγουστο δεν παράγονται ειδήσεις θα σταθούν εμπόδιο στον καταιγιστικό ρυθμό εξελίξεων που πυροδοτεί η έλευση της τρόικας και η απόφαση του Τσίπρα να πάμε σε συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου. 

Η επιμονή των δανειστών να περάσει ένας ακόμη νόμος για τα προαπαιτούμενα, που θα καταργεί τις πρόωρες συντάξεις και θα θέτει σε νέες βάσεις τη φορολόγηση των αγροτών, ορίζει το πρώτο –χρονικά- πεδίο μάχης. Τα διλήμματα εδώ δεν θα βασανίσουν μόνο τους επιτελείς της Αριστερής Πλατφόρμας για το αν θα κόψουν εντελώς τις γέφυρες με μια ακόμη ομαδική διαφοροποίηση, που θα μπορούσε ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Δίλημμα θα αντιμετωπίσει και ο Αλέξης Τσίπρας για το πότε και αν πρέπει να επισημοποιήσει με κάποιον τρόπο το ομολογημένο πλέον ρήγμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και πώς.

Καθώς όμως η φορολόγηση των αγροτών είναι διακομματικά τοξικό ζήτημα, με τους βουλευτές της περιφέρειας να ταλαντεύονται ανάμεσα στην πολιτική ευθύνη και την εξυπηρέτηση της εκλογικής τους πελατείας, θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίον θα αντιμετωπίσουν τα διλήμματα από ενδεχόμενες «ανταρσίες» βουλευτών αγροτικών περιοχών οι νεόκοποι ηγέτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Θα πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη τους ευκαιρία να επιδείξουν εσωκομματική πυγμή και να σηματοδοτήσουν ισχυρή ηγεσία.

Μετά θα ακολουθήσει η καταιγίδα διλημμάτων για την κυβέρνηση και τους διαπραγματευτές της που θα αφορά την ουσία της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο. Πώς θα αντιμετωπίσει ο Τσίπρας την καυτή πατάτα των εργασιακών; Η εμμονή των δανειστών σε χαμηλό κατώτατο μισθό, σε ομαδικές απολύσεις και σε περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων δεν θα υποχωρήσει για να διευκολύνει στις εσωκομματικές του μάχες τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Πώς θα πείσει τους βουλευτές που τον ακολουθούν αλλά και το ευρύτερο κεντρώο και αριστερό του ακροατήριο ότι δεν κατέθεσε τα όπλα, όποια κι αν είναι η συμφωνία;

Και τι θα γίνει με το ασφαλιστικό, του οποίου η βιωσιμότητα είναι στον αέρα αν δεν γίνουν είτε κι άλλες περικοπές και αυξήσεις ορίων ηλικίας, είτε αυξήσεις εισφορών ή όλα μαζί; 

Και πώς θα διαμορφωθεί το φορολογικό που οι αυξήσεις των συντελεστών και η εισαγωγή νέων φόρων έχουν οδηγήσει σε πλήρη αφαίμαξη και σε μηδενισμό της περαιτέρω φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών;

Στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί αυτό τον Αύγουστο να περάσει μέσα από ένα πυκνοστρωμένο ναρκοπέδιο. Αν παγιδευτεί σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, ιδεολογικές προκαταλήψεις και πολιτικάντικους υπολογισμούς, σίγουρα θα πατήσει κάποια νάρκη. Αλλά ακόμη κι αν σωθεί από το ναρκοπέδιο, θα καταρρεύσει υπό το βάρος των απαιτήσεων της τρόικας, των αντικρουόμενων συμφερόντων, της εσωκομματικής έριδας, των πολιτικών πιέσεων και της οικονομικής δυσπραγίας.   

Αν όμως αντιμετωπίσει γενναία τα αλλεπάλληλα διλήμματα, με δυναμική και έντιμη διαπραγμάτευση που θα έχει ως βασικό κριτήριο τη σωτηρία της Πατρίδας και το εθνικό συμφέρον, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε έναν ηγέτη μακράς πνοής που θα μείνει στην Ιστορία.