X

Μαραθώνιος η αξιολόγηση

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου πακέτου στήριξης της Ελλάδας θυμίζει όλο και πιο πολύ μαραθώνιο. Και η κυβέρνηση παρουσιάζει τα συμπτώματα της κόπωσης του δρομέα.

Ant1news

Η Αθήνα γέμισε την Κυριακή από ένα πολύχρωμο πλήθος δρομέων, πλήθος αποφασισμένο να γευτεί τις χαρές, τις εντάσεις, τον πόνο, τις δοκιμασίες, τις απογοητεύσεις και την υπέρτατη χαρά του τερματισμού στον κλασικό μαραθώνιο. Όπως και έγινε.

Σχεδόν την ίδια στιγμή με τον Μαραθώνιο της Αθήνας, συνεδρίαζε με τηλεδιάσκεψη το Euro-working Group με αποκλειστικό θέμα την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Η ελπίδα ήταν να καταλήξει σε συμφωνία ώστε να ανοίξει το δρόμο της έγκρισης από το Eurogroup της Δευτέρας της εκταμίευσης της δόσης. Όμως συμφωνία δεν υπήρξε.

Οι ερασιτεχνισμοί των «ισοδύναμων» μέτρων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι παλινωδίες για την κάλυψη των προαπαιτούμενων δεν επέτρεψαν για μια ακόμη φορά να επιτευχθούν εγκαίρως οι στόχοι.

Κοντεύουν πλέον έξι χρόνια που είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές» με δεκάδες Euro-working Group και Eurogroup και Συνόδους Κορυφής να ασχολούνται με το ελληνικό θέμα και να καταλήγουν πως χρειάζεται κάτι ακόμη, ένα παραπάνω μέτρο, κάποια διόρθωση πορείας, κάτι που υποσχεθήκαμε και δεν κάναμε, ο εκτροχιασμός του προγράμματος που δεν μπορέσαμε να το επαναφέρουμε στον ίσιο δρόμο…

Πρόκειται για έναν μαραθώνιο σε διαδρομή σπαρμένη με αγκάθια, που καλώς ή κακώς είμαστε αναγκασμένοι να διανύσουμε γιατί όσες εναλλακτικές δοκιμάσαμε μας οδήγησαν στα χειρότερα. Κι όπως ο κλασικός μαραθώνιος απαιτεί στρατηγική, προσήλωση στο στόχο του τερματισμού, υπομονή και δύναμη. Δεν θέλει πισωγυρίσματα, ερασιτεχνισμούς και εξυπνάδες, που επιβαρύνουν με περισσότερο πόνο και για μεγαλύτερο χρόνο τον δρομέα ελληνικό λαό. Και δυστυχώς αλλεπάλληλες κυβερνήσεις έχουν καταγράψει πολύ πτωχές επιδόσεις, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης αλλά και των δικών τους λαθών στους πιο εύκολους στόχους, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς και την κατοικία.

Τα τέσσερα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές, ισοδύναμα ΦΠΑ στην εκπαίδευση, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, κατώτατες τιμές γενοσήμων φαρμάκων και αλλαγές στις 100 δόσεις δεν είναι εύκολα και απαιτούν προφανώς διαβουλεύσεις και διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ποιοι είναι οι ουσιαστικοί στόχοι των αλλαγών. Δεν μπορεί όμως όλα αυτά να γίνονται μονίμως στο «και πέντε», εκτροχιάζοντας το πρόγραμμα κι επιβαρύνοντας τους πολίτες με περισσότερα και πιο σκληρά μέτρα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να εκταμιευθεί η δόση και να πέσει ρευστό στη διψασμένη και στεγνή αγορά, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αποφευχθεί οριστικά το κούρεμα των καταθέσεων. Ας μην αφήσουμε την πολιτική κόπωση του κυβερνώντος κόμματος να επιβραδύνει τις εξελίξεις. Πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος με τους θεσμούς μέσα στην εβδομάδα, ώστε να διανύσουμε λίγα ακόμη μέτρα στον επώδυνο αυτό μαραθώνιο. Γιατί ο ελληνικός λαός περιμένει με αγωνία την υπέρτατη χαρά του τερματισμού.