X

Άδειες άδειες;

Τι παρήγαγε η αρένα της δημοπρασίας των τηλεοπτικών συχνοτήτων εκτός από υπέρογκο τίμημα και εκατοντάδες νέους άνεργους δημοσιογράφους; Θα δώσει καλύτερη τηλεόραση ή μήπως οι άδειες θα αποδειχθούν απλώς άδειες (κενές);

Ant1news

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθήσαμε όλοι οι επαγγελματίες του χώρου την πρωτόγνωρη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Για μας δεν ήταν απλώς ένα –ομολογουμένως καλοστημένο- θρίλερ στην τηλεόραση, όπως για τον πολύ κόσμο. Ήταν το θρίλερ της ίδιας της ζωής μας, που θα μπορούσε να φέρει τα πάνω κάτω και μέσα σε ενενήντα μέρες να μας οδηγήσει στην ανεργία. Αυτό έπαθαν 1.594 συνάδελφοί μας από τον Άλφα (483), από το Μέγκα (453), από το Σταρ (412) κι από το Έψιλον (246) κι εκατοντάδες άλλοι από τις συνεργαζόμενες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς εταιρείες παραγωγής, χώρια οι ηθοποιοί, οι συγγραφείς, οι σκηνοθέτες, οι σεναριογράφοι. Βέβαια τα δυο νέα κανάλια που μπήκαν στον χώρο θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 800 θέσεις εργασίας με βάση τον νόμο, ωστόσο η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη. Μια απλή αφαίρεση φωτογραφίζει τη νέα στρατιά των ανέργων.

Εγώ προσωπικά, παρότι φύτρωσα πριν από τρεις δεκαετίες και κάτι στις εφημερίδες κι άνθισα μετά στο ραδιόφωνο, κάρπισα και ρίζωσα στην τηλεόραση. Είμαι στον Αντέννα από την πρώτη μέρα, πριν ακόμη βγει στον αέρα. Από την αγωνία και την στενοχώρια μου αυτές τις ημέρες έβγαλα επιχείλιο έρπητα και δεν τολμώ ούτε να τηλεφωνήσω στους αγαπημένους μου συναδέλφους άλλων καναλιών που περνούν τώρα το δικό τους δράμα, αντιμέτωποι με το φάσμα της επερχόμενης σε 90 ημέρες ανεργίας. Συγχωρήστε μου την άγνοια, αλλά δεν είχα ποτέ ακούσει για το Ινστιτούτο της Φλωρεντίας και φυσικά δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις ζωές εκατοντάδων συναδέλφων μου και δυνητικά και τη δική μου με μια διαμφισβητούμενη γνωμοδότησή του.

Το υπέρογκο τίμημα που εξασφάλισε η κυβέρνηση, χάρις στη μοναδική από όσο ξέρω διαγωνιστική διαδικασία στα παγκόσμια χρονικά, κι αυτό πιστώνεται ως προσωπική νίκη στον Νίκο Παππά, δεν είναι ωστόσο χωρίς κόστος. Η απώλεια φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών από τους ανθρώπους που οδηγούνται στην ανεργία κι από τα κανάλια που κλείνουν αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό το όφελος από το ενοίκιο των συχνοτήτων.   

Κι ύστερα υπάρχει κι η δικαστική εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με συνταγματολόγους, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, να επιμένουν ότι υφίσταται θέμα αντισυνταγματικότητας κι ότι η απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων πριν από τον διαγωνισμό δεν προδικάζει την τελική ετυμηγορία, παρότι βέβαια ο διαγωνισμός έχει δημιουργήσει τετελεσμένα.

Η συνάντηση του Νίκου Παππά με τους τέσσερις υπερθεματιστές βάζει σε κίνηση τις προβλέψεις του νόμου για τη διαμόρφωση του νέου τηλεοπτικού τοπίου. Πώς θα εξασφαλίζεται η ποιότητα του προγράμματος ειδικά από τους νέους καναλάρχες; Και τι θα κάνουν οι παλαιοί παίκτες που έμειναν εκτός νυμφώνος; Θα περιμένουν με σταυρωμένα χέρια να κατεβάσει η Digea το σήμα τους σε 90 ημέρες; Με ποιους τρόπους θα κινηθούν;

Όταν θα απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα θα διαφανεί αν τελικά η κυβέρνηση νίκησε –όπως διατείνεται- την λεγόμενη διαπλοκή κι αν οι τηλεοπτικές άδειες που δημοπράτησε είναι όντως άδειες κι όχι κενές περιεχομένου.