X

ΔΕχΘηκε πυρά

Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, που απώλεσε την ψυχραιμία του όταν η δημοσιογράφος του Άλφα κ. Τσικρίκα τον ρώτησε κοιτάζοντάς τον στα μάτια: «Γιατί με απολύετε;»

Ant1news

Αν κάτι θα μείνει στη συλλογική μνήμη από την εφετινή μακρά συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, θα είναι ο τετραγωνισμός του κύκλου με τις συντάξεις, η απεμπλοκή της ασφαλιστικής ενημερότητας από τα συσσωρευμένα χρέη των επαγγελματιών, ένα ώριμο και δίκαιο αίτημα που έγινε δεκτό, και τα «πυρά» των υπό απόλυση δημοσιογράφων της τηλεόρασης εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, που εκνεύρισαν τον Πρωθυπουργό.       

Ο επιλεκτικής οπτικής επαγωγικός συλλογισμός του Πρωθυπουργού, με τον οποίον προσπάθησε να πείσει ότι τήρησε την υπόσχεσή του ότι δεν θα μειώσει τις συντάξεις, ήταν μάλλον έωλο ρητορικό εφεύρημα, παρά πειστικό επιχείρημα. Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πως είτε ονομάζεται επικουρική, είτε κύρια, η σύνταξη είναι μία και ενιαία κι ότι η μείωση είναι μείωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «υπάρχει μείωση στο 20% των επικουρικών συντάξεων και μόνο το 10% αυτών έχει μειώσεις πάνω από 40%. Άρα μόνο το 5% έχει μειώσεις σημαντικές. Αλλά όλα είναι θέμα οπτικής». Τετραγωνίσαμε τον κύκλο με τις συντάξεις, είπε σε άλλη αποστροφή του ο Πρωθυπουργός και πράγματι αν αναφερόταν στον προηγούμενο συλλογισμό, πρόκειται όντως για επικοινωνιακό τετραγωνισμό του κύκλου.

Το καλάθι της ΔΕΘ ήταν φτωχικό αλλά τουλάχιστον δεν ήταν τελείως άδειο. Περιλάμβανε την απεμπλοκή της ασφαλιστικής ενημερότητας από τις παλαιές συσσωρευμένες οφειλές στα Ταμεία, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις να πληρώνουν τουλάχιστον τις τρέχουσες εισφορές. Δεν έπρεπε να περιμένουμε την έβδομη χρονιά της κρίσης για ένα τέτοιο μέτρο που μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στον δημόσιο κορβανά και ταυτόχρονα κρατάει ανοικτές μικρές επιχειρήσεις που κινδύνευαν να βάλουν λουκέτο.

Εκείνοι που δύσκολα θα γλιτώσουν το λουκέτο, είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που δεν εξασφάλισαν άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Τη θέση των σταθμών και των εργαζομένων τους περιέγραψε με την καταλυτική ερώτηση-παρέμβασή της η κ. Ευαγγελία Τσικρίκα που εργάζεται στον Άλφα εδώ κι 21 χρόνια. Η μακροσκελής απάντηση του Πρωθυπουργού και το εριστικό του ύφος όταν η δημοσιογράφος τον διέκοψε για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της κατέδειξαν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την εσωτερική αντίφαση της πολιτικής μιας αριστερής κυβέρνησης που απολύει μαζικά εργαζόμενους, κλείνοντας τηλεοπτικά κανάλια, για να εκδικηθεί τα αφεντικά τους και να ρυθμίσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Κατά τα άλλα, η ανάπτυξη έρχεται και λεφτά θα υπάρξουν μεν, αλλά μόνο αν οι εταίροι αποδεχθούν μικρότερα πλεονάσματα και ρυθμίσουν το χρέος. Ζήσε Μάη μου, να φας τριφύλλι…