X

Τι θα φέρει το 2017

Μεγάλες αλλαγές στον πλανήτη φέρνει το 2017. Ήδη από την ανατολή του νέου έτους, ο τρόμος σημάδεψε την Τουρκία. Κι έρχονται εξελίξεις που θα κλονίσουν τις παγκόσμιες ισορροπίες.

Ant1news

Όσοι ελπίζουν σε έναν ήσυχο χρόνο καλύτερα ας το ξεχάσουν. Ήδη το 2017 είχε μια θορυβώδη έναρξη με τις εκρήξεις των βεγγαλικών να πνίγουν τους ήχους από τα πυρά του μακελάρη της Κωνσταντινούπολης. Το 2016 ήταν η χειρότερη χρονιά για την τρομοκρατία στην Τουρκία, με τις πιο αιματηρές επιθέσεις, κι όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι πιθανότατα η καινούργια χρονιά θα είναι ακόμη χειρότερη.

Τα μέτωπα που άνοιξε ο Ερντογάν με τους Κούρδους και με τους άλλοτε προστατευόμενούς του τζιχαντιστές τροφοδοτούν όχι μόνο το μίσος και την εχθρότητα αλλά και μια νέα αλυσίδα τρόμου το 2017.

Η περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Τουρκίας λόγω της οικονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών πιέσεων είναι ένα σχετικά ασφαλές στοίχημα. Το ζητούμενο είναι αυτή η αποσταθεροποίηση να μην εξαχθεί στα ελληνοτουρκικά, ώστε να μπορέσει να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Κομβική ημερομηνία θα είναι η 20ή Ιανουαρίου του νέου έτους. Η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά κυρίως με την Ευρώπη.

Η χρονιά για τη Γηραιά Ήπειρο, κάθε άλλο παρά καλή προοιωνίζεται. Μια σειρά προγραμματισμένων εκλογικών αναμετρήσεων θα φέρει στο προσκήνιο ακροδεξιούς και ξενοφοβικούς πολιτικούς σχηματισμούς που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις και την πολιτική τους παρουσία. Έτσι οι διαλυτικές πιέσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αναμένεται να ενταθούν. Κι όσο η πολιτική της άκρατης λιτότητας συνεχίσει να επιβάλλεται, οι φυγόκεντρες δυνάμεις θα ενισχύονται.

Ξεκινώντας από την Ολλανδία τον Μάρτιο, όπου ο Γκέερτ Βίλντερς αναμένεται να λάβει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, χωρίς πάντως να αναμένεται να κυβερνήσει αυτοδύναμα, ακολουθεί ντόμινο χωρών.

Η Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσει την προεδρία πιθανότατα κερδίζοντας την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, αλλά χάνοντας στο δεύτερο από τον Φρανσουά Φιγιόν στις 7 Μαΐου. Η εκλογή του κεντροδεξιού υποψηφίου αναμένεται να αναθερμάνει τις σχέσεις και της Γαλλίας με τη Ρωσία.  

Η επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ τον Σεπτέμβριο για τρίτη θητεία στην καγκελαρία θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Ωστόσο η σημαντική ενίσχυση της ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία θα εντείνει τις πιέσεις για λιγότερη Ευρώπη. Και φυσικά στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου, η γερμανική στάση στο ελληνικό ζήτημα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης δυσκολεύει τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κι αν δεν κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, το οικονομικό αδιέξοδο περί τον Ιούνιο θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Το προσφυγικό και το μεταναστευτικό θα είναι και πάλι στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας κι οι κλυδωνισμοί στην Τουρκία μπορεί να πυροδοτήσουν νέα προσφυγικά κύματα, δοκιμάζοντας την ευρωπαϊκή συνοχή και υψώνοντας νέα τείχη.

Η απόφαση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ να μειώσει τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ, πυροδοτεί τις εξελίξεις για τη δημιουργία αυτόνομου ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού, ενός ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού.

Παρά τις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ πάντως για την επιβολή περιορισμών στο παγκόσμιο εμπόριο, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω κι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι αναστρέψιμη. Μπορεί να υπάρξουν προσωρινοί κραδασμοί, αλλά καθώς η δύναμη και της ίδιας της Αμερικής είναι οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις της, οι παγκόσμιες συναλλαγές μάλλον θα πολλαπλασιαστούν, παρά θα περιορισθούν. Απλώς το κανονιστικό πλαίσιο που ορίζεται από διεθνείς και πολυμερείς συμβάσεις θα μπει σε καινούργιες βάσεις.

Η αναμενόμενη προσέγγιση της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα θα οδηγήσει σε μια ενεργότερη ανάμιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μέση Ανατολή, από όπου πρέπει να αναμένεται σταδιακή απομάκρυνση των ΗΠΑ, χωρίς βέβαια να θίγονται τα διαχρονικά αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ο σφιχτός εναγκαλισμός με το Ισραήλ θα αναστρέψει σταδιακά το μετέωρο βήμα της αμερικανικής επαναπροσέγγισης με το Ιράν, που πάντως με την ανάμιξή του στο συριακό αναδεικνύεται σε σημαντικό περιφερειακό παίκτη.

Ο πλανήτης μοιάζει με καζάνι που βράζει κι ας ελπίσουμε η γεωπολιτική σούπα που κοχλάζει να μας αφήσει στο τέλος του 2017 καλύτερη γεύση από το 2016. Καλή Χρονιά!