X

Οι πομφόλυγες του “Σουλτάνου” για το σύμβολο της Χριστιανοσύνης

*Ο Νικόλας Βαφειάδης είναι δημοσιογράφος-αρχισυντάκτης του τμήματος διεθνών ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ant1news

Προεκλογικές πομφόλυγες είναι οι δηλώσεις του Ερντογάν για μετατροπή σε τέμενος του παγκόσμιου συμβόλου της Χριστιανοσύνης και μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σε άρθρο της Suddeutsche Zeitung, υπό τον τίτλο «Τροφή για ισλαμιστές», ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι αυτή η στροφή του Ερντογάν δείχνει την απελπισία του κόμματός του, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Προφανής στόχος του Ερντογάν είναι η προσέλκυση των φανατικών και των ακραίων ισλαμιστικών ψήφων. Μέχρι τώρα έταζε στους ψηφοφόρους επίγεια αγαθά: δρόμους αεροδρόμια μέχρι και ψυγεία και φτηνότερα λαχανικά. Τώρα τους τάζει τον «Παράδεισο». Δεν είναι τυχαία η δήλωση υποψηφίου σε συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης ό,τι «έχουμε το κλειδί του Παραδείσου στην τσέπη μας». 

Το πιθανότερο είναι ότι μετά από τις εκλογές, ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει να αγγίξει αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καταλήγει ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι με τους υπαινιγμούς του, ο Ερντογάν αναβάθμισε ακραίους και ισλαμιστές, από τους οποίους δεν θα γλιτώσει τόσο εύκολα. 

Από την πλευρά της Αθήνας, Ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, «δεν είναι μόνο προσβολή στο συναίσθημα των Χριστιανών, είναι και μια προσβολή στη διεθνή κοινότητα και στο διεθνές δίκαιο. Εμείς θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι ορθές δηλώσεις της 16ης Μαρτίου της τουρκικής ηγεσίας θα ισχύσουν και δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή του καθεστώτος αυτού». 

Στις 16 Μαρτίου, ο Σουλτάνος είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι το τίμημα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μεγάλο και είχε συστήσει στους μουσουλμάνους πιστούς να γεμίσουν πρώτα το «Μπλε τζαμί» και το «Τζαμί της Σουλεϊμανίγια  και μετά να μιλούν για την Αγία Σοφία.

Έκανε όμως… στροφή 180 μοιρών, μπροστά στις αδήριτες προεκλογικές αναγκαιότητες!