X

Η Πινακοθήκη «μετακόμισε» στο Γουδή

Τα αριστουργήματα της Εθνικής Πινακοθήκης θα εκτίθενται στο χώρο της Γλυπτοθήκης, επιστρέφοντας στα εικαστικά δρώμενα.

Ant1news

Συνολικά 120 αριστουργήματα της Εθνικής Πινακοθήκης –από τις 480 μόνιμες συλλογές που παρουσιάζονται στο Μουσείο- παίρνουν τις θέσεις τους στις προσθήκες και θα δεσπόζουν στις εγκαταστάσεις του φιλόξενου κτιρίου της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Γουδή.

Η νέα παρουσίαση των μόνιμων συλλογών με έργα της ελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής εγκαινιάστηκε την Τετάρτη υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ευδιάκριτες θεματικές ενότητες, οι οποίες διατρέχουν την ιστορία της νεοελληνικής τέχνης από τη μεταβυζαντινή εποχή και τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο και συνεχίζει με την πρώιμη ελληνική προσωπογραφία, την ιστορική ζωγραφική, νεκρές φύσεις, γυμνά, έργα του ελληνικού μοντερνισμού και δημιουργίες της γενιάς του '30 και υπογραφές καλλιτεχνών όπως των Κόντογλου, Τσαρούχη, Διαμαντόπουλο, Βασιλείου, Γκίκα και Μόραλη, ανάμεσα σε άλλους.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, όλο αυτό το διάστημα περί τα 20.000 έργα έχουν μεταστεγαστεί σε αποθήκες υψίστης ασφαλείας, τις οποίες έχει ευγενικά παραχωρήσει η Εθνική Τράπεζα. «Για πρώτη φορά τα έργα μας είναι ευτυχισμένα. Η μεταφορά ήταν τέλεια και εντελώς αναίμακτη», υπογράμμισε.