X

Στο «σφυρί» αριστουργήματα του Μιρό από την πορτογαλική κυβέρνηση

Σοκ και δέος προκαλεί η απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης να βγάλει στο σφυρί 85 αριστουργήματα του μεγάλου ζωγράφου Μιρό, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Ant1news



Πολιτικός και κοινωνικός σεισμός αναμένεται μετά την ανακοίνωση της πορτογαλικής κυβέρνησης να «βγάλει στο σφυρί» πολύτιμα έργα του μεγάλου ζωγράφου Χουάν Μιρό, η αξία των οποίων είναι ανεκτίμητη.

Η δημοπρασία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο από τον Οίκο Κρίστις, ο οποίος εκτιμά ότι η αξία των έργων τέχνης αυτών ξεπερνά τα 36,4 εκατομμύρια ευρώ. «Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και πλέον εντυπωσιακές συλλογές του καλλιτέχνη που ποτέ δεν είχαν διατεθεί σε δημοπρασία», ανέφερε ο Κρίστις σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης να εκποιήσει μέρος της «πολιτιστικής της κληρονομιάς» δεν βρήκε θερμή ανταπόκριση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την κοινή γνώμη, διευθυντές μουσείου και ανθρώπων των τεχνών, που την κατηγόρησαν για αδυναμία αξιοποίησης 85 έργων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σημαντική συγκριτικό της πλεονέκτημα. 

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα για να εμποδίσουν τη δημοπράτηση εκ μέρους της πορτογαλικής κυβέρνησης των 85 έργων του Μιρό. 

Έντονες, όμως, είναι και οι αντιδράσεις από ανθρώπους του πνεύματος. Ένα κείμενο το οποίο κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο με αίτημα τα έργα αυτά να παραμείνουν στην Πορτογαλία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερες από 9.000 υπογραφές. 

Αξίζει να σημειωθεί πως ενάμιση χρόνο πριν, τον Ιούνιο του 2012, ένα έργο του Καταλανού καλλιτέχνη πωλήθηκε στο Λονδίνο αντί 37,7 δολαρίων από τον οίκο «Σόθμπις», ενώ μισό χρόνο πριν τον Φεβρουάριο του 2012, άλλος πίνακας είχε αγγίξει τα 27 εκατ. δολάρια.