X

Το Τολέδο τιμά τον Ελ Γκρέκο

400 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και το Τολέδο τιμά «το πιο λαμπρό τέκνο του», όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο.

Ant1news

Τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τον Ελ Γκρέκο ετοιμάζει το Τολέδο της Ισπανίας, που είναι η πόλη όπου ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του.

Ο ζωγράφος από την Κρήτη λατρεύεται στο Τολέδο, που τον θεωρεί «το πιο λαμπρό τέκνο του». Έργα του από όλο τον κόσμο φθάνουν στην ισπανική πόλη για την έκθεση με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών από το θάνατο του Ελ Γκρέκο.

Τρία έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα. Πρόκειται για τους πίνακες «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (1560-67), από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και η «Στέψη της Θεοτόκου» (1570) από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

Αριστουργήματα του Ελ Γκρέκο θα στείλουν μεταξύ άλλων το Μουσείο ντελ Πράδο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον.