X

Επιστρέφει στην οικογένεια του ναζιστή συλλέκτη ο θησαυρός του Μονάχου

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση γερμανικού δικαστηρίου να επιστρέψει τμήμα της συλλογής στον Κορνέλιους Γκούρλιτ.

Ant1news

Γερμανικό δικαστήριο επέστρεψε τμήμα της συλλογής έργων τέχνης, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια, στον 81χρονο Κορνέλιους Γκούρλιτ, γιο γνωστού συλλέκτη.

Η δικαστική απόφαση ήρθε μετά από συμφωνία του Γκούρλιτ με τις γερμανικές αρχές να επιτρέψει σε εμπειρογνώμονες να εξετάσουν την προέλευση τους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ορισμένα από τα 1.280 έργα τέχνης εκλάπησαν από τους ναζί.

Ο πατέρας του Γκούρλιτ είχε λάβει εντολή από τον Αδόλφο Χίτλερ να αγοράσει και κατόπιν να πουλήσει «πίνακες εκφυλισμένης τέχνης», προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες του ναζιστικού κόμματος. Μεταξύ αυτών ήταν και αριστουργήματα του Πικάσο και του Ματίς.

Ωστόσο ο Κορνέλιους Γκούρλιτ υποστήριξε πως εκατοντάδες έργα τέχνης ανήκαν στον πατέρα του πολλά χρόνια πριν έρθει στην εξουσία ο Χίτλερ, κάτι που αποδέχθηκε το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ομάδα ειδικών θα αναλάβει να εξετάσει ένα προς ένα τα έργα τέχνης και όσα από αυτά διαπιστωθεί ότι εκλάπησαν παράνομα από τους ναζί, θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους. Για όσα δεν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο ή δεν εξεταστούν μέσα σε διάστημα ενός έτους, θα παραμείνουν στην κατοχή της οικογένειας Γκούρλιτ.