X

Ξετρέλανε τους Ελβετούς η «κυρτή βελόνα» του Κώστα Βαρώτσου

Βραβεύθηκε ως το εντυπωσιακότερο υπαίθριο έργο τέχνης της Ελβετίας.

Ant1news


Το γλυπτό «Tension-Energy» του καθηγητή Εικαστικών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Κώστα Βαρώτσου βραβεύτηκε από ακροατές του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της γερμανόφωνης Ελβετίας (SRF 3), μεταξύ πέντε προεπιλεγμένων έργων, τα οποία είναι εγκατεστημένα σε κεντρικούς κυκλοφοριακούς κόμβους της χώρας.

Το γλυπτό του κ. Βαρώτσου είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης, τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα σε οδικό κόμβο της Λουκέρνης. Η κατασκευή του διήρκεσε περίπου τρία χρόνια (εγκαινιάστηκε το Μάιο του 2011) και το κόστος του χρηματοδοτήθηκε από ελβετικές εταιρείες.

Το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό αποτελείται από δύο εγκαταστάσεις στους δύο κυκλοφοριακούς κόμβους, μία κυρτή βελόνα ύψους 25 μέτρων και βάρους 20 τόνων κι ένα ημισφαίριο από μπετόν διαμέτρου 4,5 μέτρων και βάρους 28 τόνων, που ενώνονται με ένα συρματόσχοινο οχτώ τόνων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κώστα Βαρώτσο, η ένωση μεταξύ της μιας, αιχμηρής και σκληρής πλευράς του έργου και της άλλης, στρογγυλής και μαλακής, εκφράζει την ιδέα της επικοινωνίας σε μια χώρα όπως η Ελβετία, που ζει στον πλούτο αλλά και στην απομόνωση.