X

Στουρνάρας και Παυλόπουλος στα εγκαίνια έκθεσης της ΤτΕ

Η έκθεση βασίζεται στο πλούσιο ζωγραφικό έργο του Μιχαήλ Αξελού, το οποίο κληροδότησε στην Τράπεζα η κόρη του Άννα Αξελού-Κοντομάτη.

Ant1news

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Μιχαήλ Αξελός (1877-1965) – Ανάμεσα σε δύο κόσμους», που οργανώνεται από το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η έκθεση βασίζεται στο πλούσιο ζωγραφικό έργο του Αξελού, το οποίο κληροδότησε στην Τράπεζα η κόρη του Άννα Αξελού-Κοντομάτη και το μεγαλύτερο μέρος του δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015.

Σε χαιρετισμό του ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος πέρα από τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει στην οικονομική ζωή επιδιώκει να συμβάλλει στη μελέτη, τη διαφύλαξη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατο του καλλιτέχνη,  η Τράπεζα επιχειρεί μέσω της έκθεσης αυτής να παρουσιάσει εκ νέου στο κοινό τον εικαστικό, το έργο του οποίου τοποθετείται ανάμεσα σε δύο κόσμους: αυτόν της Τράπεζας και αυτόν της ελεύθερης καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Το ζωγραφικό έργο του Μιχαήλ Αξελού τεκμηριώνει την άρτια τεχνική του κατάρτιση και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Άλλωστε, ένα δείγμα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας είναι γνωστό σε όλους: το έμβλημα της Τράπεζας, η Αθηνά, φιλοτεχνήθηκε το 1928 από τον Αξελό. Επιπλέον, υπήρξε ο πρώτος Έλληνας καλλιτέχνης στον οποίο ανατέθηκε, αρχικά από την Εθνική Τράπεζα και έπειτα από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο σχεδιασμός τραπεζογραμματίων και νομισμάτων στα οποία ο ζωγράφος προσέδωσε και αισθητική αξία.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη την Τράπεζα της Ελλάδος γιατί, όπως είπε, δείχνει ένα άλλο πρόσωπό της, και το δείχνει μέσα σε στιγμές αγωνίας για τον τόπο, προσφέροντας παράλληλα τη βεβαιότητα, μέσα από τέτοια παραδείγματα, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.