X

Βάνδαλοι αποκεφάλισαν την “Βόρεια Ήπειρο” στην καρδιά της Αθήνας (φωτό)

Το άγαλμα που στέκει στην θέση του για πάνω  από έξι δεκαετίες υπέστη, για άλλη μια φορά, σημαντικές φθορές, από την μανία των αγνώστων.

Ant1news

Στο στόχαστρο βανδάλων μπήκε για ακόμη μία φορά το άγαλμα «Βόρεια Ήπειρος», που στέκει στην καρδιά της Αθήνας, στην πεζόδρομο της Τοσίτσα,  πέριξ του Πολυτεχνείου, για πάνω από έξι δεκαετίες.

Οι άγνωστοι δράστες αποκεφάλισαν και έκοψαν τα πόδια από το καλλιτέχνημα που αποτίει φόρο τιμής στην στάση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου στο διάβα του χρόνου.

Το άγαλμα, που σμίλεψε ο Κώστας Σεφερλής, έγινε δωρεά στον Δήμο Αθηναίων το 1951 και δύο χρόνια αργότερα έγινε η τοποθέτηση του στο σημείο όπου στέκει ως σήμερα και η επίσημη τελετή των αποκαλυπτηρίων τους.

Αναπαριστά μία γυναίκα με δεμένα πίσω τα χέρια, η οποία ανασηκώνει το κεφάλι, σε μια κίνηση που αποτυπώνει το αδούλωτο πνεύμα και τον αγώνα των ομογενών στην γη της Βορείου Ηπείρου.

 

Το άγαλμα, λόγω και της θέσης όπου έχει τοποθετηθεί και των συχνών επεισοδίων στην περιοχή, έχει δεχθεί δεκάδες φορές την μανία αγνώστων, οι οποίοι συνήθως το καλύπτουν με σπρέι, προκαλώνας σημαντικές φθορές στο μάρμαρο του.

 

 

Σε ανακοίνωση του με τίτλο «οι βάρβαροι είναι εδώ», ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σημειώνει ότι «κάποιοι φαίνεται ζήλεψαν τη δράση των τζιχαντιστών στην Παλμύρα και αποκεφαλίζουν αγάλματα στο κέντρο της Αθήνας. Υπό την ανοχή ενός μέρους της κοινωνίας και με παντελή απουσία του επίσημου κράτους. Δείγματα εκφασισμού εμφανίζονται καθημερινά. Αντί να αρκούμαστε στην καταδίκη όσων συμβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε σοβαρά και με αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας».