X

Από τα Όσκαρ στον ΟΗΕ τα “4,1 Miles” της Δάφνης Ματζιαράκη

Σε ειδική εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη παρουσιάστηκε το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ της Ελληνίδας φοιτήτριας. Τι δήλωσαν στον ΑΝΤ1 η ίδια και ο ήρωάς της.

Ant1news

Το  υποψήφιο για Οσκαρ ντοκιμαντέρ  μικρού μήκους “4,1 Miles” της Ελληνίδας φοιτήτριας Δάφνης Ματζιαράκη παρουσιάστηκε χθες  σε ειδική εκδήλωση στα Ηνωμένα Έθνη υπό την αιγίδα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ήταν η πρώτη προβολή  μετά την τελετή των Όσκαρ σε μια κατάμεστη αίθουσα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών παρουσία διπλωματών, Αμερικανών  και Ευρωπαίων αξιωματούχων, του Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλου και πλήθους ομογενών. Επίτιμοι καλεσμένοι ήταν η ίδια η σκηνοθέτης  του ντοκιμαντέρ  Δάφνη Ματζιαράκη και ο κυβερνήτης του ΠΛΣ 602 Κυριάκος Παπαδόπουλος, του πλωτού σκάφους του Λιμενικού Σώματος που πρωταγωνίστησε στη σωτηρία χιλιάδων προσφύγων που πέρασαν στη Λέσβο και «πρωταγωνίστησε» στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ.

Η Δαφνη Ματζιαράκη μιλώντας στον ANT1 και τον ανταποκριτή του στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτα, αναφέρθηκε στην αξία που έχει για την ίδια η παγκόσμια απήχηση της ταινίας, καθώς και η φετινή υποψηφιότητα στα βραβεία.“Νομίζω ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι το έχουν δει, για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο. Ο σκοπός έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί και νομίζω η αναγνώριση είναι πολύ μεγάλη οπότε το μήνυμα ναι έχει περάσει”.

 

Το ντοκιμαντέρ που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των New York Times από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσιάζει τις δραματικές προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος να σώσουν τους χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους και μικρά παιδιά, που θέλουν να προσεγγίσουν τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια.

Με τη σειρά του ο  Κυριάκος Παπαδόπουλος, έχοντας ηγηθεί αυτών των επιχειρήσεων, μίλησε για την εμπειρία του, καθώς και για την υποδοχή των προσφύγων από την κοινότητα της Λέσβου.“Αυτή η εικόνα δε συνηθίζεται. Έχουμε αρμονιστεί στη συμβίωση θα έλεγα σε αυτή την κλειστή κοινωνία για να υπάρχει ένα καλό κλίμα, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Είναι συνάνθρωποί μας, έχουν την ανάγκη όλων και όσους γνωρίζω στέκονται δίπλα τους με τον καλύτερο τρόπο".

 

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του να επέλθει ειρήνη και ασφάλεια για όλους τους πρόσφυγες που υποφέρουν. “Εύχομαι να σταματήσει ο πόλεμος. Όσο υπάρχει ο πόλεμος στα κράτη, από ανάγκη θα φεύγουν και με αυτό τον τρόπο”.