X

Πέθανε η Αν Βιαζεμσκί

H “μούσα” του Ζαν-Λικ Γκοντάρ “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών…

Ant1news



Την τελευταία της πνοή άφησε, σήμερα, σε ηλικία 70 ετών η Γαλλίδα ηθοποιός και μυθιστοριογράφος Αν Βιαζεμσκί, εγγονή του διάσημου γάλλου συγγραφέα Φρανσουά Μωριάκ και πρώην σύζυγος του γαλλο-ελβετού σκηνοθέτη Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

«Η Αν πέθανε σήμερα το πρωί. Ήταν πολύ άρρωστη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αδελφός της, Πιερ.

Η Αν Βιαζεμσκί, η οποία έπασχε από καρκίνο νοσηλευόταν εδώ και περίπου έναν μήνα σε νοσοκομείο του Παρισιού.  

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1966, σε ηλικία 20 ετών, στην ταινία «Στην τύχη ο Μπαλταζάρ» του Ρομπέρ Μπρεσόν. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκε τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ, φάρο της νουβέλ βαγκ, όταν εκείνος ήταν 37 ετών, και έμειναν μαζί μέχρι το 1979.   Έπαιξε σε πολλές ταινίες του Γκοντάρ μεταξύ των οποίων «Η Κινέζα» (1967), αλλά και το 1968 στο «Θεώρημα» του Πιερ Πάολο Παζολίνι. 

 Η Αν Βιαζεμσκί ήταν παρούσα τον Μάιο στο Φεστιβάλ των Καννών για την παρουσίαση του "Redoutable" του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Έμπνευση για το σενάριο της ταινίας αποτέλεσε το μυθιστόρημά της "Un an après". 

 Τα μυθιστορήματά της ήταν ως επί το πλείστον αυτοβιογραφικά. Είχε τιμηθεί το 1998 με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το "Une poignée de gens", ένα βιβλίο για τις ρωσικές ρίζες της (από την πλευρά του πατέρα της). Συνολικά έγραψε 15 βιβλία. Το τελευταίο μυθιστόρημά της, "Un saint homme", κυκλοφόρησε στις αρχές του 2017.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της «Κορίτσι» (εκδ. Πόλις, 2010), «Με λένε Ελιζαμπέτ» (Πόλις, 2006) και «Ύμνοι στον έρωτα» (Ι. Σιδέρης, 1997).