X

Τα ιδιαίτερα πασχαλινά αβγά της Ρωσίας (βίντεο)

Δείγμα πολυτέλειας στο μακρινό παρελθόν και χάρμα οφθαλμών στο παρόν τα αβγά Faberge.

Ant1news

Ιδιαίτερη σημασία για το Πάσχα έχει το μουσείο Faberge στην Αγία Πετρούπολη, καθώς εκεί εκτίθενται τα αβγά που φτιάχνονταν για τη δυναστεία των Ρομανόφ.

Από το 1989, ένας νέος δημιουργός έχει αφιερωθεί στο αναπαράγει την πολυτέλεια του παρελθόντος, φτιάχνοντας με κάθε λεπτομέρεια τα αβγά που είναι γνωστά ως Faberge.

Το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του το 2013 και σε αυτό εκτίθενται σχεδόν 4000 έργα, μεταξύ των οποίων και εννέα διάσημα αβγά Faberge από τη συλλογή του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Βίκτορ Βέξελμπεργκ (Viktor Vekselberg).

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή της Ρωσίας, καθώς η μεγαλύτερη βρίσκεται στο Κρεμλίνο, όπου φιλοξενούνται δέκα αβγά Faberge. Αν και ολόκληρη η συλλογή είναι δύσκολο να ανακτηθεί, αυτά τα εννέα αβγά είναι ό,τι πλησιέστερο στο μέρος όπου πρωτοδημιουργήθηκαν.

Τα αβγά Faberge ήταν σύμβολο πολυτέλειας στην εποχή τους, καθώς ήταν προσταγή του Τσάρου Αλέξανδρου του Τρίτου η δημιουργία τους, όταν το 1885 ήθελε ένα, για να το κάνει δώρο στη γυναίκα του Μαρία.

Χρόνια αργότερα ο γιος του, Τσάρος Νικόλαος ο Δεύτερος παρήγγειλε δύο αβγά, ένα για τη σύζυγο κι ένα για τη μητέρα του.

Η παράδοση έληξε το 1917, όταν ο Νικόλαος αναγκάστηκε σε παραίτηση και ο ίδιος και η οικογένειά του εκτελέστηκαν από τους Μπολσεβίκους.

Πολλά από τα αβγά «ταξίδεψαν» στο εξωτερικό, καθώς πλούσιοι Ρώσοι έφυγαν για την Ευρώπη.