X

Επαναπατρισμός κύλικας από Γερμανό πολίτη – Η ιστορία πίσω από το ακέραιο εύρημα (φωτο)

Πώς έφθασε στα χέρια του η μελαμφαβής κύλικα. Ποιάς περιόδου είναι.

Ant1news

Ένας Γερμανός πολίτης κάτοικος του Βερολίνου παρέδωσε μια ακέραια κύλικα Κλασικής περιόδου, στην Ελληνική πρεσβεία του Βερολίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία που ο ίδιος, έδωσε η κύλικα βρέθηκε κατά τη περίοδο εκσκαφών για την κατασκευή καταφυγίου από τη  Βέρμαχτ κατά τη περίοδο της Κατοχής, πιθανότατα στη περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης.

Διευκρίνισε ότι το αγγείο αυτό είχε δοθεί ως δώρο στον παππού του, που υπηρετούσε τότε στο γερμανικό πολεμικό ναυτικό, επειδή συνέβαλε στη διακοπή των εκσκαφικών εργασιών μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη αρχαιοτήτων στο έδαφος.

Η κύλικα επαναπατρίστηκε στις 6 Απριλίου και παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

  

Πρόκειται για τον πιο πρόσφατο επαναπατρισμό από τη Γερμανία αγαθών που επιστρέφουν στη χώρα μας τα οποία χάρη σε εκούσιες παραδόσεις τους από πολίτες που βρέθηκαν να τα κατέχουν μετά από παράνομη εξαγωγή τους από την Ελλάδα.

 

 

Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επαναπατριστεί οχτώ αρχαία  αντικείμενα ελληνικής προέλευσης. Μεταξύ αυτών υπάρχει ένα τμήμα μαρμάρινης επιγραφής, ελληνιστικής εποχής (2ος-1ος αιώνας π.Χ.) από τη Χαιρώνεια, που εξήχθη από Γερμανό πολίτη παρανόμως από τη χώρα το 1965 και παραδόθηκε στην ελληνική πρεσβεία από τον γιο του το περασμένο Νοέμβρη.