X

“Φωτιές” στον Πειραιά από την απόφαση του ΚΑΣ για κήρυξη αρχαιολογικού χώρου

«Ναυμαχία» στον Πειραιά για την απόφαση του ΚΑΣ. Τι λέει ο δήμαρχος της πόλης και τι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού. Το σχόλιο της ΝΔ και του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Την ώρα που ο Πειραιάς ετοιμαζόταν να «ανοίξει τα φτερά του» προς το μέλλον, με έργα υποδομής που αγγίζουν τα 600 εκ. ευρώ, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο… ψαλιδίζει τις προσδοκίες ανάδειξης και ανάπτυξης της πόλης, χαρακτηρίζοντας μεγάλο μέρος του Πειραιά ως αρχαιολογικό χώρο.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του ΚΑΣ,  αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται η εντός των Μακρών Τειχών αρχαιά πόλη του Πειραιά που οριοθετείτε από την αρχαιά οχύρωση και την ακτογραμμή.

Ο νυν και υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, κάνει λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία δεν κινείται σε κανένα όριο λογικής», σημείωσε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη των Πειραιωτών, ενώ σημειώνει ότι «ο ΟΛΠ με ενημέρωσε ότι η απόφαση του ΚΑΣ δυσχεραίνει την υλοποίηση των επενδύσεων».  

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Πειραιά ήταν κάτι αναμενόμενο, τώρα που το master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά συνιστά χωρική ρύθμιση.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, δήλωσε ότι «το ΚΑΣ προέβη στον εξωπραγματικό ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. Το ΚΑΣ, όμως, το διορίζει η κυβέρνηση και επομένως εκείνη είναι υπόλογη για τις γνωμοδοτήσεις του που υπονομεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν άλλο να ταλαιπωρούν την Ελλάδα. Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».   

Απαντώντας, το Υπουργείο Πολιτισμού επισημαίνει ότι «η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ και την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας».

Από την πλευρά του ο  Νίκος Μπελαβίλας, υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις ότι «πρόκειται για τρικυμία σε ποτήρι» και συμπλήρωσε ότι δεν αλλάζει κάτι από το «master plan» της COSCO, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα.

Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ θα συζητηθεί ειδική κήρυξη για τα Μακρά Τείχη.