X

Εορτές Eξόδου: λαμπρές εκδηλώσεις στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου (εικόνες)

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στη μνήμη των Ελευθέρων Πολιορκημένων και της ηρωικής Εξόδου.

Ant1news

Οι Μεσολογγίτες το βράδυ της Τετάρτης άναψαν τα κεριά τους κι ευλαβικά περπάτησαν μέχρι τον Κήπο των Ηρώων, το Ιερό Ταφείο όπου αναπαύονται οι ήρωές της πόλης, ανάμεσά τους κι ο εκλεγμένος Αρχηγός των εντοπίων αρμάτων, Αθανάσιος Ραζής – Κότσικας.

Η πομπή ξεκίνησε απ’ το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», όπου με μια σεμνή τελετή ο ιδρυτής του κ. Νίκος Κορδόσης παρέδωσε τα όπλα του Αρχηγού στο άγημα του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Λιάρος».

Στη συνέχεια, με επικεφαλής την μπάντα του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής «Δ.Σολωμός» η οποία φορούσε την στολή του Ιερού Λόχου, η πομπή κατέληξε στον Κήπο των Ηρώων όπου αποδόθηκαν τιμές στον Μεσολογγίτη ήρωα.

Αποτελώντας πια θεσμό, η Μέρα του Αρχηγού είναι αναμφισβήτητα το προανάκρουσμα των μεγάλων πομπών του Σαββάτου του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων στη μνήμη των Ελευθέρων Πολιορκημένων και της Εξόδου. 

Χορηγός επικοινωνίας των εορτασμών είναι ο ΑΝΤ1.

 

 

 

 

Κατέπληξε η μουσική παράσταση “Εξόδου Προσευχές ” 

Εν τω μεταξύ, στον κατάμεστο από κόσμο πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα πραγματοποιήθηκε η μουσική παράσταση από τον Μουσικό όμιλο Μεσολογγίου “Ιωσήφ Ρωγών ” , ¨Εξόδου Προσευχές ” που συνδυάζει την Έξοδο με την Σταύρωση.Ο Σταυρός είναι αυτός που συνδυάζει τους Μεσολογγίτες με τα Πάθη του Χριστού.

Όπως γράφει η ιστοσελίδα onairnews, για τον λόγο αυτό στην παράσταση συμμετείχαν δυο ομάδες, η μια εκπροσώπησε το Μεσολόγγι και άλλη τα Πάθη του Χριστού. Από την μία η γυναικά του Μεσολογγίου με τον άντρα που έπαιζε την λύρα και προσεύχονταν για το Μεσολόγγι και την τύχη του στην πορεία του αγώνα και από την άλλη οι μαυροφορεμένοι με ράσα άντρες που προσεύχονταν για την πάθη και την πορεία του Χριστού.

Ο σταυρός, οι προσευχές και τα κατανυκτικά κομμάτια της φιλαρμονικής ορχήστρας δημιούργησαν ένα κλίμα συγκίνησης για τον αγώνα του Μεσολογγίου και για τα πάθη του Χριστού, δυο ιστορικών γεγονότων τόσο μακριά χρονικά αλλά τόσο κοντά ιδεολογικά. Κοινή πορεία αυτών των δυο συγκινησιακών φορτίων η κάθαρση της ψυχή τους.

  

 

Συμμετείχαν η φιλαρμονική ορχήστρα του Μουσικού Ομίλου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Ιωσήφ Ρωγών» υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού Μανωλάτου Δημήτριου

  • Τραγούδι – Απαγγελία : Γρέντζελου Ευσταθία
  • Λύρα – Απαγγελία : Αθανασόπουλος Γιώργος
  • Χορωδία Ιεροψαλτών : Λιούλιος Γιώργος, Ζαρζάνης Αλέξης, Λιούλιος Σπύρος, Ρούμελης Γιάννης, Aθανάσιος Τσαπόκος
  • Σκηνοθεσία: Αποστολία Πάστρα
  • Σκηνική επιμέλεια: Προκόφιεβ Αλέξανδρου