X

Επιτυχημένη η Thessaloniki Design Week 2019 (εικόνες)

Η Θεσσαλονίκη ανασχεδιάζει, αναδιαμορφώνει, αναπροσδιορίζει, ανασχηματίζει ένα ολόκληρο σύμπαν.

Ant1news

Η μεγαλύτερη διοργάνωση Design προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη: 8 Days in Thessaloniki, 8 Days in Thessaloniki Design Week 2019. Η Κατερίνα Καρσιώτη ξεναγήθηκε στην Τhessaloniki Design Week 2019 και συνομίλησε με την Άντια Αγγελίδου, Graphic Designer – Creative Director, για ένα άκρως σχεδιαστικό και γραφιστικό σύμπαν.  

Mία από τις πιο πρωτοποριακές ιδέες που έχει γίνει θεσμός στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, σε πόλεις όπως το Μιλάνο, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Βανκούβερ, το Πεκίνο έφτασε σε ελληνικό έδαφος. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε είναι η κατεξοχήν πόλη που αγκαλιάζει καθετί πρωτοποριακό και καινοτόμο που υπάρχει στον δημιουργικό σχεδιασμό και στο ευρύτερο πολιτιστικό πεδίο. 

Όπως προτάθηκε από το Design Council UK το 2005 .. το design είναι αυτό που συνδέει την δημιουργικότητα και την καινοτομία. Σχηματίζει τις ιδέες σε πρακτικές και ελκυστικές προτάσεις για χρήστες και καταναλωτές. Ο σχεδιασμός μπορεί να περιγραφεί ως η δημιουργικότητα που αναπτύσσεται για ένα συγκεκριμένο σκοπό.

 

Μία διοργάνωση στην υλοποίηση της οποίας συνέβαλαν η Αντιδμαρχία Πολιτισμού και Τεχνών του Δήμου Θεσσαλονίκης, με την Πολιτιστική ΑΜΚΕPHILARTIA, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς της πόλης.

 

 

Η Thessaloniki Design Week 2019  Ανα – Σχεδιάζει,  Ανα- Διαμορφώνει, Ανα- Προσδιορίζει, Ανα-Σχηματίζει, Ανα-Πλάθει  Μαζί μ Εσένα μεταμορφώνοντας την πόλη σ ένα  πάρκο δημιουργίας, φαντασίας και τέχνης...

Με κεντρική θεματική  «Ανα-Δημιουργία / Re-Creation» και μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, workshops, παρουσιάσεις, ξεναγήσεις και άλλες παράλληλες δράσεις, το Thessaloniki Design Week φιλοδοξεί όχι μόνο να αναδείξει το σημαντικό δυναμικό της πόλης και της χώρας που ασχολείται με όλες τις πτυχές του σχεδιασμού, αλλά και να προκαλέσει ευκαιρίες και προοπτικές σύνδεσης της δημιουργικότητας με την έρευνα, την επιχειρηματικότητα, την εγχώρια και παγκόσμια αγορά.

 

 

Εκεί που η αισθητική συναντά την δημιουργία και η δημιουργία την παραγωγή!!!

"Τα πάντα είναι design. Τα πάντα είναι σχεδιασμένα” (Paul Rand) 

"Το Design δημιουργεί κουλτούρα. Η κουλτούρα διαμορφώνει αξίες. Οι αξίες καθορίζουν το μέλλον” (Robert L. Peters)                   

                   

Με αφορμή την τιμητική πρόσκληση συμμετοχής του Τhessaloniki Design Week 2019  στην Άντια Αγγελίδου, Graphic Designer – Creative Director εμείς συνομιλήσαμε μαζί της και ξεναγηθήκαμε αποκλειστικά σε design έδαφος.

10 + 10 γραφίστες από την Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη  σχεδιάζουν με κοινό θέμα το νερό, τα έργα των οποίων εκτίθoνται στο ΜΟΜus. H Άντια Αγγελίδου δίνει λύσεις, σχεδιάζει και υλοποιεί ιδέες.... ή

Δίνω λύσεις, σχεδιάζω και υλοποιώ ιδέες που αφορούν ολοκληρωμένα brands, λογότυπα, εταιρικές ταυτότητες και εφαρμογές που είναι η πλειοψηφία των έργων που έχω ολοκληρώσει, αλλά και συσκευασίες, εκδόσεις, ψηφιακές εφαρμογές, προσωπικά projects και άλλα τόσα που ανήκουν στο χώρο του σχεδιασμού. Μου δίνει τεράστια χαρά, όταν μου ανατίθεται η δημιουργίαολοκληρωμένης εικόνας μίας εταιρίας ξεκινώντας από το όνομα, όταν ζητείται, έωςτην ολοκλήρωσηόλων των αναγκών της οπτικής επικοινωνίας της.

Θα μας κάνεις μία ξενάγηση σ' αυτή την εξαιρετική συλλογή που ακούει στο όνομα Monogram Collection;

 

Το μυαλό μου δημιουργεί συνεχώς εικόνες, δε φαντάζεσαι το πλήθος και τον πλούτο τους. Και μένουν εκεί, γιατί δεν μπορώ να τις αποτυπώσω, δε ζωγραφίζω όπως ένας ταλαντούχος ζωγράφος. Ταυτόχρονα,η μεγαλύτερη απόλαυσή μου είναι ο λόγος, όχι η εικόνα. Αυτό το μπέρδεμα με οδήγησε να σχεδιάζω μονογράμματαστα οποία κρύβω ή αποκαλύπτω εικόνες που αντιστοιχούν στο αντικείμενο της εταιρίας για την οποία προορίζονται. Και το κάνω με μία διάθεση παιχνιδιού, χωρίς να χάνει ο σχεδιασμός τη σοβαρότητά του. Κυνηγάω το συναίσθημα που θα προκαλέσει πιθανόν έκπληξη, ευχαρίστηση και αποδοχή ταυτόχρονα. Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης είναι μονογράμματαμε έντονο και μοναδικό χαρακτήρα (για να είμαι σαφής, τα μονογράμματα είναι μία από τις προσεγγίσεις δημιουργίας εταιρικών συμβόλων, αυτό που όλοι ονομάζουμε λογότυπα, υπάρχουν κι άλλες).Η αξία τους μεγαλώνει από την αφαίρεση που έχουν υποστεί. Όσο περισσότερο αφαιρούμε τόσο πλησιάζουμε τον πυρήνα, τόσο πιο άμεσο και δυνατό είναι το μήνυμα της εταιρίας μέσω του συμβόλου της.

10 + 10 γραφίστες από την Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη  σχεδιάζουν με κοινό θέμα το νερό για τo εικαστικό γεγονός ThessalonikiDesignWeek 2019;

Το νέο της δημιουργίας του νέου θεσμού ThessalonikiDesignWeek το άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρονκαι χάρηκα τη στιγμή πουήρθετομέιλαπό τη διοργάνωση με την πρόσκληση στην εν λόγω έκθεση, ήταν τιμητικό. Μου άρεσε πολύ το θέμα, μου άρεσε η μίξη των δύο χωρών και των διαφορετικών προσεγγίσεων που θα προέκυπταν από το σχεδιασμό, μου άρεσε πως θα βρισκόμουν ανάμεσα σε συναδέλφους των οποίων τη δουλειά παρακολουθώ και εκτιμώ.

Όσον αφορά την οπτική επικοινωνία.. ποιά μεταφορική υπόσταση, σχεδιαστικά, θα έδινες στην συνθήκη "νερό";

Χαρά, αυτό είναι το νερό για μένα. Είναι πρωτίστως ζωή, αλλά αν αφήσουμε στην άκρη τη βασική και ζωτική του σχέση με τη φύση, είναι χαρά. Είναι αναζωογόνηση, απόλαυση, ευχαρίστηση, παιχνίδι. Είναι υγεία και η υγεία φέρνει χαρά.

 

Το έργο σου για την Thessaloniki DesignWeek... εμπνεύστηκες από...

Βλέπεις, σε μία εικόνα, την αγάπη μου για το κολύμπι και την ανάγκη μου να σηκώνω το βλέμμα στον ουρανό για να ξεκουράζομαι κατά τη διάρκεια της ημέρας.Λίγο την επιρροή μου από τιςπισίνες των σπιτιών του LosAngelesμε τη μαγική ησυχία στους πίνακεςτου Hockney,λίγο την ένταξη της οπτικής ψευδαίσθησης και την αναφορά στις καλές τέχνες με το κάδρο-παράθυρο. Kαι τέλος, την αναζήτηση της σύνθεσης που με τα λιγότερα δυνατά στοιχεία τοποθετημένα στη σωστή θέση,θα πει δυνατά το ένα, το ζητούμενο, τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Είμαι σχεδιάστρια, δεν είμαι καλλιτέχνης.

Ποια τα διαχωριστικά όρια μεταξύ design και τέχνης;

(βάλε ένα μεγάλο χαμόγελο) Μου κάνεις την ερώτηση που επανέρχεται ξανά και ξανά και γίνεται αφορμή να προσδιορίσουμε ποια είναι η δουλειά μας τελικά.Η απάντηση προκύπτει εύκολα, αν θέσουμε το ερώτημα γιατί δημιουργούμε π.χ. μία καρέκλα, γιατί δημιουργούμε π.χ. έναν πίνακα. Ακόμα κι αν η αισθητική της καρέκλας είναι τέτοια ώστε να περιγραφεί ως έργο τέχνης, δημιουργήθηκε για έναν και μοναδικό σκοπό, το κάθισμα. Οφείλει να είναι άνετη. Ο πίνακας από την άλλη, δεν οφείλει τίποτα. Δημιουργεί συναισθηματικές αντιδράσεις στον θεατή, δέχεται πολλαπλές ερμηνείες, προκαλεί πιθανόν δράσεις,αλλά δεν έχει έναν μοναδικό σκοπό, δεν οφείλει να απαντά σε μία μοναδική ανάγκη, να μεταδίδει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Η σύγχυση έρχεται, γιατί στο designχρησιμοποιούμε αρχές και κανόνες που χρησιμοποιεί η τέχνη, αναζητούμε υψηλή αισθητική, δημιουργούμε συναισθηματικούς δεσμούς με τον αποδέκτη ή χρήστη. 

 

Design ..μία λέξη, πολλές έννοιες και ακόμα περισσότερες εφαρμογές ..  Με ποιες λέξεις θα το περιέγραφες;

Οι εφαρμογές του designείναι πλέον αναρίθμητες, το ίδιο το designόμως είναι μίαδιαδικασίαορισμένων βημάτων όποια εφαρμογή και να έχει. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται σήμερα, όπου ο χρήστης, ο άνθρωπος είναι συνεχώς στο επίκεντρο, ώστε η εμπειρία που βιώνει να του διευκολύνει τη ζωή.Καλώς ήρθεςUXDesigner!
Και επειδή ξεκίνησες με ρήσεις μεγάλων σχεδιαστών, θα σε παραπέμψω στο πασίγνωστο πλέον “Sapiens”του Harari, όπου στο σύντομο χρονολόγιο της ιστορίας της ανθρωπότητας, σημειώνει στο χρονικό σημείο «παρόν»: Organismsareincreasinglyshapedbyintelligentdesignratherthannaturalselectionκαι συνεχίζει με το «μέλλον»:Intelligentdesignbecomesthebasicprincipleoflife? Homosapiensisreplacedbysuperhumans?

Thessaloniki Design Week ..

Η πόλη που αγαπάμε και άλλο τόσο θέλουμε να φεύγουμε από αυτήν, γιατί άλλοτε μας περιορίζει και άλλοτε μας ματαιώνει έχει έναν σταθερό πυρήνα ανθρώπων που δε σταματάνε να ονειρεύονται, να γεννούν ιδέες, να επιχειρούν. Επιβεβαιώνει άλλη μία φορά τον παραδοσιακά πειραματικό και πολιτιστικό της χαρακτήρα και αυτό είναι αφάνταστα αισιόδοξο. Εύχομαι από καρδιάς ο θεσμός να υποστηριχτεί και να ενδυναμωθεί.